
Mehmet Ağa Ahcıbaşı Çeşmesi
Şehir vandalizminin ilk uygulama alanı İstanbul’da hep çeşmeler olmuştur. Önce deposu yıktırılır, sonra kitabesi sökülür derken, kamyonla çarpılır. Tarihi yarımada başta olmak üzere İstanbul genelinde her müteahhidin bir kerecik olsun yapıverdiği küçük günahlardan biridir bu.
Süleymaniye'ye yakınlığından dolayı çeşme Süleymaniye Maksemi’ne bağlı idi. Bugün metro inşaatının yanı başında haznesi yıkılmış halde durmaktadır. Tanışık’ın İstanbul Çeşmeleri adlı eserinde bahçe ve hayvan sulamaya müsait acı su çeşmesi ifadesi kullanılmış olsa da son on yıldır o da akmamaktadır.
Taştekneler - Mehmet Ağa Ahcıbaşı Çeşmesi
Unkapanı’ndan gelip Vefa yokuşundan çıkan yüklü insanların mola yeri olan, ayrıca da araba ve sürücü beygirlerin sulandığı meşhur Taş Tekneler 1930’lu yılların yol kurbanı olmuştur.

Bunun yanında Molla Hüsrev Mescidi’nin bitişiğindeki çeşmesi eski kayıtlarda taş tekneler adıyla bilinir.
Semtin ve İstanbul’un en eski çeşmelerinden biri olmasına rağmen Molla Hüsrev Efendi’nin 1839 (H. 1317)’de tekrar yenilenen vakfının geliri ile 19. yüzyılda Şakir Hoca tarafından tekrar inşa edilmiştir.
Vefa Çeşmesi
İşte Vefa semtinde İstanbul Şehri’ne has her sokak başında bir çeşme yer almaktaydı. Semtin ayakta kalan çeşmelerinden biri de Vefa Çeşmesi’dir.
Semtin bir diğer önemli çeşme sistemidir. Bu da Kovacılar mevkiinde yer alan Kırk Çeşmeler ise yine Şeyhülislam Molla Hüsrev Efendi tarafından yaptırılmıştır.
Acı çeşme ; Vefa Meydan çeşmesi
Şeyh Vefa Hazretleri meydanındaki saray ahırı şadırvanı ( Artık yok İSTANBUL BELEDİYESİ TAKSİM YENİKAPI ARASINDAKİ METRO ÇALIŞMALARI NEDENİYLE ÇEŞMEYİ YERLE BİR ETMİŞTİR. Fotoğraftaki gibi yerinde şimdi şantiye barakası var. )
Arkada acı çeşme ve önünde yıkılmaya yüz tutmuş İmaret Sabunhanesi Sokak Çeşmesi 09.12.2012 |
İmaret Sabunhanesi Sokak Çeşmesi
ÇEŞME ADI İmaret Sabunhanesi Sokak Çeşmesi
YAPTIRAN Bilinmiyor
YAPILIŞ TARİHİ Bilinmiyor
ADRESİ İmaret Sabunhanesi Sokak / VEFA
AÇIKLAMA
Tuğla ile örülü olan çeşmenin bir tarafı önünden geçen yolun yapımı sırasında yıkılmıştır. Üzeri sıva ile kaplanmış olan çeşmenin mermerden küçük bir ayna taşı vardır. Kitabesi olmayan çeşmenin tarihçesi hakkında bilgi edinilememiştir
http://www.cesmeler.gen.tr/sitesinden alınmıştır