İnsan ömründe yaşayabileceği en büyük ameliyatlardan biri olan bypass kalp ameliyatları en riskli ve en tehlikeli bir ameliyat türü.
Allah kimseye yaşatmasın..
Yaşayanlarda en azından peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa salli aleyhi ve sellem efendimizin 3 kez yaşadığı "Şarh-ı sadr - göğsünün yarılması" olayının bir benzerini yaşadığı için teselli bulabilir.
İsterse peygamber sünneti sayabilir.
Biz bu sözleri moral olarak verelim..
Bypass kalp ameliyatı olmuş biri olarak şunu en baştan söyleyelim ki çok zor, çok sıkıntılı bir süreç yaşatan bu ameliyatı olurken ehline düşmezseniz inanın yaşam daha da iyi olmamaktadır.
Zira bir rant meselesi haline gelen hatta devlet hastanelerinin dahi döner sermayeyi daha da getirisi bol hale getirmek için hile yapmada meyilli kılan faaliyetleri arasında bu tür ameliyatları yapmak için can attıklarını söylememek elde değil.
İstanbul Samatya semtinde bulunan İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki başarışız anjiyo sonrası nakledildiğim Bağcılar Devlet Hastanesinde yapılan ameliyatımın ne denli başarısız ve sıkıntılı olduğunu kontrollerde nasıl bir mantıksızlık, duyarsızlık ve baştan savma muayeneler geçirdiğimi bu sayfalarda dile getirmeye çalışmaktayım.
Takip ederseniz bunlar öğrenebilirsiniz...
Neyse gelelim bypass kalp ameliyatı olanların dikkat etmesini istediğim konulara..
Hangi hastanede olursanız olun ameliyat olup sizi taburcu ettiklerinde ilk reçeteye ve ilaçlara dikkat edin, bir başka doktordan ya da güvendiğiniz eczacınızdan mutlaka bir teyit almanızda fayda var.
Ameliyat sonrası büyük bir olasılıkla sizi kontrol edecek olan ya da eden klinik kalp ve damar cerrahisidir.
Belki olanlardan bir kısmı az sonra değineceğim kontrolleri olmuş olabililrer ama benim derdim olmayanlara hatırlatmaktır.
Ameliyat sonrası ilk kontrolü Kalp ve Damar cerrahisi doktorlarının yapması doğaldır. Yaptıkları ameliyatın durumunu öğreneceklerdir.
Sizi bir de kardiyoloji doktoru kontrol etmelidir. Kalp ritmi, kolesterol, kan düşüklüğü, kalp basıncı ( tansiyon ) vs..
Bir de Nöroloji doktoruna gidip bir beyin emarı istemeniz çok önemli..
Bir çok kalp ameliyatı olmuş olan hastalarının ölüm nedenlerinden biri beyne kan pıhtısının atmış olmasıdır. Beyne giden damarlarınızı mutlak suretle kontrol ettirmeniz gerektiği gibi beyne sıçramış kan pıhtısı olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.
Ve göz doktoru... Neden göz doktoru. Bilhassa göz tansiyonu (glokom) olan hastalar bunu asla gözardı etmemelidir. İyi bir göz dibi kontrolü, görme alanı çekimi ve tansiyon ölçümü..Göze giden damarlarda sorun olup olmadığının tespiti.
Ve Göğüs, Akciğer muayenesi.. Akciğerlere kan ve farklı bir sıvı gidip gitmediğinin incelenmesi.. Ciğerlerinzde kan vs sıvı varsa bunların bir an önce atılması, ciğerin temizlenmesi. Triflow ( üç top ) cihazının ( cihaz hakkında bilgi sitemizde mevcut, okuyunuz ) faydası burada daha belirgin ortaya çıkmaktadır.
Yazacaklarım inşaallah devam edecektir. Lütfen takip ediniz,
Anlatmak istedikleriniz, bilgilendirmek istedikleriniz, yaşadıklarınız varsa sizlerde YORUM bölümünden yazabilirsiniz.