@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Uzaktan Öğretimde Kayıt Çilesi




ÖSYM'nin üniversitelerde yaptığı yerleşimlerde sona gelindi gibi.
En son DGS ve ek kontenjanla üniversiteyi okumayı hak edenler 2018-2019 öğretim yılında bir üniversiteli olma hayalini böylece gerçekleştirmiş olacak.
Tabi, bu heyecanı sadece kendileri değil başta anne babalar olmak üzere aile bireyleri de yaşamaktadır.
Bin liraya varan devlet okul harcı, özel üniversite masrafları dahi kimsenin gözüne görünmemektedir.
Uzaktan eğitim hakkı kazananların kayıt çilesi
Aşağıya aldığımız bir not var. Bu notu lütfen dikkatlice okuyalım.
"Kayıtların şahsen veya noter onaylı vekil ile yapılması gerekmektedir. E-Posta veya kargo gönderiler kabul edilmeyecektir."
Bilhassa uzaktan eğitim görecekleri şaşırtan bir kayıt kuralı..
Devletimizin bile her türlü evrak işlemlerini, devlete ulaşabilmek imkanını turkiye.gov.tr gibi bir adrese sahip e-devlet portalından yaparken ve kurum, kuruluşları bu yönde gelişmelerini sağlarken halen Türkiye'nin ilk üniversitesi, Cumhuriyetin ilk üniversitesi, Bölgenin ilk üniversitesi vs sloganlarla boy gösteren içlerinde neredeyse 100 yılı bulan bir geçmişi olan üniversiteler halen ilkel kayıt metot şartıyla faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktadırlar.
Bu sözlerim devlet üniversitesi adı altında çalışanlar için..
Zira özel üniversiteler bu yönde onlardan daha önde.. Zira pek çoğu e-kayıt yapıyor
Her ne kadar örgün öğretim görecek olanları kapsamasını bir şekilde akıl olarak kabul etsek bile bilhassa uzaktan eğitim görecek olanların okula bizzat başvurmalarını istemek akıl karı değil..
Yukarıdaki yazdığımız kayıt koşullarından biri olan bizzat gelme ya da noter tasdikli vekalete sahip birinin gönderilmesini istemek akla ziyan bir taleptir.
Kayıt için istenen belgeleri hatta öğrenci kayıt belgesini dahi internetten yayınlayan taş devri uygulamalarını sürdürmeye çalışan üniversitelerin, çift banka dekontu dahil ve hatta bazıları yüksekokul vaya önlisansı bitirmiş olandan istedikleri lise diploması bile akla ziyan talep olarak görülmektedir.
Hal böyle olunca nasıl bir üniversitede okuyacağım sorusu da sorulmaktadır.
YKS ile örgünü kazanan öğrenciyi e-kayıtla öğrencinin okula gelmeden kaydını yapan 5-10 okulun dışında  birçok üniversitenin sadece ve sadece 2 dakika süren bir kayıt işlemi için ( Belgeleri teslim ediyorsunuz ve gidiyorsunuz, başka hiç bir işlem yapılmıyor. Zira hepsini okula gelmeden hazırlamak zorundasınız ) öğrenciyi hatta ona sahip çıkmak amacıyla beraberinde gelecek olan ebeveyn ya da yakınlarından birinin yüzlerce kilometrelik yola aşarak okula gelmelerini istemek mantıken olduğu gibi vicdanen de rahatsızlık verecek bir taleptir.
Adı "uzaktan eğitim" olan bir eğitim şeklinde "Uzaktan Eğitim ile Zaman-Mekan Sınırlaması Olmaksızın Eğitim İmkanı" sloganıyla öğrenim şeklini cilalayanların kayıt için uzaktan değil yakın temas için öğrenci ve/veya yakınının okula gelmesini istemesi abesle iştigaldir.
Uçak ya da otobüs veya kendi aracıyla kilometrelerce yolu aşıp gelmek zaman ve para dışında yol tehlikesini de içerdiğinde öğrenci ya da veliye verilen zarar daha baştan üniversite stresinin psikolojik dengeyi nasıl sabote ettiğini gözler önüne serer.Kayıt olacakların sadece o üniversitenin yerleşkesinin olduğu ilde oturmadığını herkes tahmin eder. Ne var ki üniversite yöneticileri bundan bihaber.
DGS ile uzaktan eğitimi kazanan bir kişinin evrakları internetten temin edilmesi kolay olduğu gibi, internet üzerinden göndermesi de kolaydır. 


Banka dekontunu isteme
nin de gereksizliği, anlık olarak bankaya yatan para hesaplardan anında görünmektedir. Mesela ÖSYM sınav harcını yatıran kişinin ödeme yaptığını anında sitemde onaylıyor. Peki üniversiteler, bilimin merkezi olarak görünen bu okullar teknolojiden çok mu uzaklar ki onlarca kağıda dökülmüş dokümanları 40-50 yılın öncesi istendiği gibi istiyor.
Bir de harçların yatırılacağı banka şartı... Her banka her ilçede bulunmayabilir. İnsanlar bu parayı başka ilçeye ya da ilçe merkezine giderek yatırmak zorunda kalmaktadır. Bazı bankalarda saatlerce beklemenin yanı sıra, ATMLerden yaptırılmaması ayrı bir çile...Oysa internet gibi bir cevher varken, internet bankacılığı ile bunu yapmak varken illa "vezneden yapacaksınız, iki sayfa dekont alacaksınız" demek zul,dür. Hatta bazı banka memurları harç ödemelerini yapmak için saatlerce sıra bekleyene "biz yapmıyoruz, ATM'den yapın" diyerek geri göndermesi de cabası.

Lise diploması şartı

Hatta bazı okullar yüksek okulu, önlisansı bitiren öğrenciden lise diploması istiyor. Anlaşılır gibi değil.

Bitirdiği okul o diplomayı görmeden, belgelendirmeden mi okuluna kabul etmiş ki, oradan mezun olmuş. Normalde bir üst okuldan mezun olanın bir alt okuldan aldığı diplomama fesh edilmiş sayılmaz mı.

Noter tasdikli bir yakını şartı da komik değil midir. Kişinin yakını vasıtasıyla evrakları getirilmiş ise notere ve noter masrafına ne gerek var...Bazı üniversiteler noter şartını kaldırmış iken bazıları buna devam etmektedir. Hangi çağdayız diyesimiz geliyor.

Öğrencinin yerleştirme sonuçları ÖSYM'den alan, bunun için kayıt gün sırası dahi yapan üniversite halen neden yerleştirme belgesini ister anlaşılır gibi değil.

Uzaktan Öğretim Materyal Ücreti adı altında alınan paralara kitapların da dahil edilmemesi, kitap paralarının da ayrıca istenilmesi bazı kitapların dahi basılmamış olması ve öğrencinin bu kitapları isterse pdf formatında indirip temin etmesini istemek bile ne kadar ilkel bir zihniyetin eseri olarak görmek mümkün...

Sonuç olarak, uzaktan öğretim kayıtlarında bilimin ve teknolojinin önderi olan üniversitelerin teknolojiyi kullanarak kayıt yapması, insanları kilometrelerce uzaklıkta yerlere yolculuk yaptırmamaları hatta sınavları dahi yerleşkelerine çağırarak değil, diğer üniversitelerle işbirliği yaparak dostluk antlaşması çerçevesinde yerine getirmeleri, harçlara ve materyal adı altında alınan ücretlere otomatik olarak kitap ücretlerini dahil ederek tahsilat yoluna gitmeleri, kitap ücretini ayrıca istemek ve parayı bankaya yatır dekontunu getir anlayışına da son vermek, banka vezneleri önünde saatlerce kuyruğa girmeden internet üzerinden kayıt ücretlerini yatırtmaları daha olumlu sonuçlara yer verecektir.

Dikkate alınması ve uygulanması dileğiyle.. Biz yaşadık gelecek yıllarda yaşanmasın...

@erolkaranet - 27.09.2018
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.