@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Filistin'deki Utanç Duvarı





Filistin turumuzda geldiğimiz Allah'ın halili, dostu Hazreti İbrahim'in bulunduğu El-Halil kentinden Kudüs’e doğru dönüşümüzde gidişimizde de gördüğümüz insanlık adına utanç verici o duvarla yeniden karşılaşıyoruz.


Rehberimiz anlatıyor.

Bu utanç duvarı Filistin halkını izole ederken, duvarın arkasında yaşamaya mahkum edilen halk büyük sıkıntı yaşıyor. Gündelik hayat bir yana tüm yaşamı alt üst eden bu duvar yüzünden pek çok Filistinli aile ikiye bölünmüş durumda.
Filistinliler duvarın arkasına geçmek için kendi bahçesi olsa dahi özel izin alması gerekiyor.
İsrail'in 2002'de Batı Şeria'da inşasına başladığı ve işgal karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen 'utanç duvarı' 18. yılında ve geçişlerin önlenmesi için akıl almaz yöntemler deneniyor
Bu duvarda belirli aralıklarla gözetleme kuleleri bulunuyor. Gözetleme kulelerine duvar dışında her şehrin ve kasabanın girişinde rastlamam mümkün. İsrail kontrolü altına almak istediği her yere öncelikle bir gözetleme kulesi yapıp kameralarla donatıyor ardından etrafını dikenli tel ile çeviriyor
Her 200 metrede bir gözlem kulesi bulunan duvar, elektrikli tel örgülerle, derin ve dört metre genişlikte hendekler ile çevrili. Duvarın yakınlarında kimsenin dolaşmaması için uzaktan kumandalı silahlar bulunmakta. Kimi bölgeler ayak izlerinin takip edilebilmesi amacıyla kumlarla kaplandı.


 İsrail'in intihar saldırılarını önleme bahanesiyle yaptığı 8 metre yüksekliğindeki devasa duvar Filistinlilerin gözünde 'Irkçı', İsrailliler için 'Güvenlik', dünyanın birçok ülkesinde ise 'Utanç' duvarı olarak adlandırılıyor.


Duvarın inşa edilmesi üzerine topraklarının yarısını kaybeden Bilin Köyü sakinleri, duvara karşı muhalefetin simgesi haline gelmişti. İsrail'in ulaşmak istediği uzunluk ise 760 kilometrelik dev bir alanı kapsıyor. Duvarın uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği, Filistinlileri topraklarından ayırdığı söyleniyor.


Üç milyona yakın Filistinli, Batı Şeria çevresine örülen duvar nedeniyle Kudüs dahil diğer bölgelere geçemiyor. İki milyona yakın Gazzeli ise abluka nedeniyle bırakın Filistin'in diğer bölgelerini, dünyanın hiçbir yerine seyahat edemiyor.
Utanç Duvarı’nın Beytullahim tarafında kalan kısmı, İsrail işgaline tepki gösteren ve Filistin halkına destek veren grafitilerle süsleniyor.
Utanç duvarı; ilk kez eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 21 Şubat 2002 tarihinde Filistin ile İsrail arasında güvenliği sağlamak için "tampon bölge" oluşturma yönünde alınan kabine kararını kamuoyuna açıklamasıyla gündeme gelmişti.


Ardından Şaron 3 Haziran 2002'de temel olarak Yeşil Hattı takip edeceği öne sürülen 760 kilometrelik duvarın 110 km'lik kısmının inşasını onayladı.
İsrail kabinesi 23 Haziran 2002'de, bir oya karşı 25 oyla yeni "güvenlik konsepti"ni kabul etti. Üç etapta inşa edilmesi planlanan duvarın ilk etabı olan kuzeyden güneye 110 kilometrelik kısım, Temmuz 2003 sonunda tamamlandı.

etiket : apartheid wall north of Bethlehem

Erol Kara - Kudüs Turu izlenimleri Temmuz 2018
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.