Kudüs'ün Cehennem Vadisi'ndeki zeytin ağaçlarının tarihi, 2 bin yıl öncesine kadar uzanıyor.
Hristiyan dünyasının, Hz. İsa'nın çarmıha gerilmeden evvel Romalı askerler tarafından tutuklandığı yer kabul ettiği Cehennem Vadisi'ndeki 'Gestamane Bahçesi'nde bulunan zeytin ağaçları, 2 bin yıldan fazla tarihe sahip.
Bahçede bulunan 25 zeytin ağacı, büyüklüğü ve geniş gövdeleriyle görenleri hayrete düşürüyor.
Ağaçlardan toplanan zeytinlerden üretilen zeytinyağı, Katoliklerin Ruhani Lideri 16. Benedictus gibi bahçeyi ziyarete gelen önemli isimlere hediye ediliyor.
Hristiyan hacıların yüz sürdüğü kaya parçası Gestamane Bahçesi'nin bir diğer özelliği, içinde bulunan Katolik mezhebine ait "Tüm Milletler Kilisesi".
Zeytin Dağı`nın eteklerinde yer alır. İlk kilise Miladi 379 yılında Bizans döneminde Hz. İsa’nın namaz kıldığı ve acı çektiği yerde inşa edildi ve bugün bilinen kutsallığını kazandı. Kilise, günümüz Kudüs’ünün en güzel kiliselerden biri sayılır. 1919 ve 1924 yılları arasında inşa edilen kilisenin inşaatına 16 devlet katkıda bulunduğu için kiliseye tüm Milletler Kilisesi adı verilmiştir.
Kilisenin içinde bulunan kaya parçası, Hz İsa tarafından dua ve tefekkür için tercih edilen bir mekân olan bu bahçe, Hz İsa’nın son gecesinde etrafında dua ettiği bir kayayı da barındırır. Hristiyanlar tarafından Hazreti İsa'nın üzerinde son kez dinlendiği ve acı çekerek ağladığı yer olarak kabul ediliyor.
Ayrıca, Meryem Ana'nın ( Allah ondan razı olsun ) bu dağın dibinde gömülü olduğu sanılmaktadır.
Her yıl binlerce turistin akın ettiği kilisede, Hristiyan hacılar yüzlerini kaya parçasına sürerek dua ediyor. Kilisenin bitişiğinden başlayıp Zeytin dağına kadar çıkan Yahudi mezarlığı da buraya yakın uzanmaktadır
Kilisenin bir diğer özelliği ise Selahaddin Eyyubi önderliğindeki İslam ordularının, Kudüs'ün fethinden sonra kapattırdığı "Rahmet Kapısı"na bakması.
![]() |
Biz de bir sünneti yerine getirelim dedik.. |
Hristiyanlık inancına göre, Hz. İsa, yeniden yeryüzüne indikten sonra Mescidi Aksa'ya bu kapıdan giriş yapacak.
4.yy da bir Bizans bazilikası olarak inşa edilmiş olan bu yer 1345 senesinde terk edilmiş. 12 farklı ülkeden gelen fon ile 1919-24 seneleri arasında tekrar inşa edilmiş. Kilise içinde bulunan kubbelerde 12 ayrı ülkenin sembolleri kakma altın tavanlar ortasında sergilenmektedir. Duvarlarda ise Gethsemane Bahçesi İncil anlatılarını betimleyen mozaikler vardır.
Erol Kara - Kudüs Turu izlenimleri Temmuz 2018