En sevilmeyen yiyecekleri sıralasak en üst sırada yer alır kereviz. Zorla yediğimiz, kokusuna bile tahammül edemediğimiz o kereviz var ya aslında nelere faydalı bir bilseniz.
Kereviz, içerdiği vitamin oranıyla günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 15'ine kadar karşılamaya yeterlidir. Bu nedenle uzmanlar kış aylarında haftada en az 1-2 kez tüketmenizi öneriyor.
Kerevizin faydaları arasında ilk sırada K vitamini bakımından çok iyi bir kaynak olmasını sayabiliriz.
Hormonların çalışmasını sağlayan iç salgı bezleri ile özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır.
Strese bağlı yorgunluğa iyi gelen kereviz, vücuda sakinlik veriyor. Bu konuda kerevizin salatasından yararlanabilirsiniz.
Kerevizin içerdiği butylphthalide adındaki bileşen kötü kolesterolün sağlıklı seviyelere inmesini sağlar. Bu bileşen ayrıca kerevize tadını verir.
Kerevizin içerdiği ve fitalid olarak adlandırılan bileşen kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde düzenlenmesine katkıda bulunur. Bunun yanında yüksek kan basıncını da düşürür. Özellikle kereviz sapında bulunan ve kerevize kendine özgün aromasını veren “fitalid” adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırdığı bilinmektedir.
Bir bilimsel araştırma, luteolin olarak adlandırılan bir bileşenin kerevizde bol miktarda olduğunu ve bu bileşenin kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ortaya koymuştur. Bu çalışma sonucunda düzenli olarak kereviz tüketiminin özellikle meme kanseri hücrelerinin yayılmasını geciktirdiğini ve meme kanserine yakalanma riskini azalttığını da vurgulamıştır.
Kerevizin göz sağlığını koruyan A vitamini açısından çok zengin olduğunu söylemek mümkün. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme sorunları ve gözlerdeki dejenerasyonu giderir. Günde 1-2 kereviz sapı tüketimi vücudun ihtiyaç duyduğu A vitaminin neredeyse %10’unu karşılar.
Kerevizin cinsel sağlık sorunlarına da faydası bulunmaktadır.
Kereviz tohumu günlük olarak tüketildiğinde eklem ağrılarını hafifletir.
Gut ve romatizma hastalıklarına şifa olabilir.
Kereviz tohumu rahimde meydana gelen hasarları giderebilir. Bunun yanında rahimdeki sorunlardan kaynaklanan kas spazmı problemlerini giderebilir.
Adet kramplarını giderebilir.
Kereviz sapı mükemmel sakinleştirici, ağrı kesici, antiseptik, antialerjik ve diğer tedavi edici özelliklere sahiptir.
Kereviz sapı ülser, gastrit, hazımsızlık, iştahsızlık başta olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili çeşitli hastalıklara faydalıdır.
Kereviz sapının karaciğer ve mesane işlevini geliştirmeye yardımcı olur. Doğranarak ya da yemeklerde kullanılabilir. Çiğ olarak tüketilebilir.
Yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilir. 1 kase dilimlenmiş kereviz sapı günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %10’unu (1.6 gr) içerir. Günlük beslenmenize 2-3 adet kereviz sapı ekleyerek kabızlıktan korunabilirsiniz.
Güçlü bir idrar söktürücü olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenebilir.
Kerevizde bulunan bazı flavonoidler iltihabın önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı oluyor.
Görüldüğü üzere, kerevizin sağlık alanında birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Kerevizden şifa olarak faydalanabilmek için, 1 su bardağı kaynamış suya, 1-2 tatlı kaşığı ezilmiş kereviz tohumu atılır. Ardından bu suyun 10 ile 15 dakika arasında demlenmesine izin verilir. Bu demlenmenin ardından bu su içilir. Günde 3 kez bu çayı hazırlamak ve içmek, kerevizin insan sağlığına olan katkılarından faydalanabilmek için yeterli düzeydedir. Şu unutulmamalıdır ki, kerevizin şifa etkisi en başta idrar yolları için geçerlidir.
@erolkaranet - 11.11.2021