@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Borç ile ilgili Atasözleri





Borç ile ilgili atasözleri
  • Borç iyi güne kalmaz.
Borçlu olan, borcunu hemen ödemenin yollarını aramalıdır. “Elim genişleyince, ileride öderim” diye düşünmesi son derece sakıncalıdır. Çünkü gelecek günlerin ne göstereceği belli olmaz. Eli daha da darlaşabilir. Dolayısıyla borcunu ödemesi güçleşir, gün geçtikçe de borcu artar.
  • Borçlunun yalımı alçak olur.
    Borçlu kimseler, borçlarını ödeyemedikleri için alacaklıları yanında rahat olamazlar; başları yukarıda yürüyemezler, üzülüp incinirler, sanki suçlu gibi dururlar, kendilerini ezik hissederler.
  • Borçsuz çoban yoksul beyden yeğdir.
    Beyleri bey yapan cömertlikleri, ellerindeki varlıkları yoksullara dağıtmalarıdır. Varlıksız, sıkıntı içinde yüzen bir beyin sadece adı kalmıştır. Varlığı olmayan, yoksulları gözetme ve doyurma görevini yapamayan bir bey için bu durum acı vericidir. Böyle bir konumda bey olmaktansa borçsuz, tasasız, kıt kanaat geçinen bir çoban olmak daha iyidir. Çünkü o yoksulluğa alışkındır.
  • Borçtan korkan kapısını geniş (büyük) açmaz.
    Alacaklının yanında yüzü yerde olmak istemeyen, borç etmekten korkan kimse tedbirli olur; masraflarını kısar, gelişigüzel harcamalar yapmaktan kaçınır, kendine uygun bir yol seçip ona buna ziyafet vermekten uzak durur.
  • Borç uzayınca kalır, dert uzayınca alır. 
    Hemen her şeyin bir yapılma zamanı vardır. Borç da zamanında ödenmezse kişilerde bir gevşeklik görülür, borçluluk duygusu zamanla azalır. Borç uzun süre ödenmez olur, hatta hiç ödenmez bile. Dert de böyledir; zamanında önlem alınmaz ve hastalık uzarsa, kişi sonunda güçsüz kalır; dayanma gücü kalmaz ve ölür.
  • Borç yiğidin kamçısıdır.
    Birisine borçlanan, borcunu da ödemek isteyen kimse kendini daha çok çalışmak ve kazanmak zorunda hisseder; bu yönde girişimde bulunur
  • Ve diğerleri …..

  • Borca haylık bir aylık.
  • Borcun iyisi vermek, derdin iyisi ölmek.
  • Borç iyi güne kalmaz.
  • Borç vermekle, düşman vurmakla biter.
  • Borç yiyen kesesinden yer.
  • Borç ödemekle, yol yürümekle tükenir.
  • Borçlu ölmez, benzi sararır.
  • Borçlunun dili kısa gerek.
  • Borçlunun duacısı alacaklıdır.
  • Borçlunun döşeği ateşten olur.
  • Yatanın yürüyene borcu olur
  • Yol yürümekle borç ödemekle ükenir
  • Ağız yer yüz utanır
  • Alacağın olsun da alakargada olsun
  • Alacakla verecek ödenmez
@erolkaranet - 01.05.2018
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.