Soda içen insanlara dikkat ettiniz mi? Hepsinin ortak bir noktası var: Daha yüksek kalp hastalıkları riski! Eğer siz de bu tür içecekleri, normal ya da diyet fark etmez, günde bir şişeden fazla içiyorsanız onlardan birisiniz demektir. Neden? Çünkü günde bir şişeden fazla soda içmek, kalp hastalığına yol açan risk faktörlerini yükseltmek demek!
Maden suyu, soda ve gazlı içecekler hipertansiyon, kalp ve böbrek hastaları için oldukça zararlıdır. Vücutta tuzu tutan ve yüksek oranda sodyum içeren maden suyu tüketimi; daha sonra sağlıkla ilgili problemlere neden olmaması için kontrol altında tutulmalıdır.
Maden suyu ter, solunum ve idrar ile kaybolan minerallerin yerine gelmesi için de oldukça faydalı bir besin maddesidir. Amerikan Diyatetik Akademisi ve Amerikan Obezite Birliği maksimum günde 2 şişe, yani 600 mililitre olarak belirledi.
Maden suyu fazla tüketildiğinde akut böbrek sorunlarına zemin hazırlayabiliyor.
Obezite tedavisinde de maden suyu kullanılır ama günde bir şişeden fazla tüketmemekte fayda var.
SAĞLIKSIZ ALIŞKANLIK
Bu durum aslında, sorunların oluşturduğu büyük bir çığla ilintili... Bunların arasında; yüksek tansiyon, kan şekeri ve trigliseridin yanı sıra yağlanmış göbek ve düşük düzeyde iyi kolesterol de var. (Bu problemlerin bütününe genellikle metabolik sendrom adı veriliyor.) Peki, sodada bu kadar zararlı ne var? Aslında hiçbir şey olmayabilir. Belki de sık sık soda içen insanların başka sağlıksız alışkanlıkları vardır. Şeker ve cips gibi... Ya da egzersizlere boş vermek gibi... Yine de hem diyet hem de normal sodada vücudunuz için zararlı (renklendirici ya da tatlandırıcı) bir madde olabilir.
Sağlıklı insanlar günde iki şişe, şişmanlar bir şişe içmeli. Kalp ve böbrek hastaları ise uzak durmalı. İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan ise maden suyu hakkında şunları söylüyor…
İçinde yüzlerce yabancı madde bulunan sentetik içecekler bu kadar çok revaçtayken, onların yerine maden suyuna yönelmek çok doğru bir şey. Soğuk maden suyu, susuzluğu gidermekte kola kadar etkili. Sıvı alımında maden sularının sağlık yönünden birçok faydası var. Ama böbrek taşı olanlar içmemeli. Kilo verme programlarında, obezitede maden suyunu tavsiye ediyorum. Normal bir kişi ortalama günde iki litre su içiyor, bunun bir litresi maden suyu olabilir. Ama su yerine maden suyu tercih edilmemeli.
Maden suyu tansiyon konusunda fazla tüketildiği takdirde olumsuz etkiler göstermektedir. Yaz aylarında ya da havalar ısındığında; vücudun harareti karşısında serinlemek için tüketilen soda ya da maden suları bazen yarar yerine zarar vermektedir.
Maden suyu ya da soda tansiyon düşürür mü?
Sıcak hava damarları genişletir bu da tansiyon düşmesine sebep olur. Damarlar büzüldüğünde tansiyon yükselir. Özellikle havalar ısındığında; sodyum ve tuz içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durması gerekir Soda ve maden suyu tansiyon yükselmesine neden olacağından mümkün olduğu kadar az tüketilmesi gerekmektedir.
Bunun yanında doğal maden suyu vücudun ihtiyacı olan bazı eksik olan mineral ve kalsiyum gibi maddelerinde karşılanmasını sağlamaktadır. Yalnız asit ilişkisi de bulunduğundan dolayı sadece tansiyon hastalarına değil aynı zamanda ülser ve sindirim sisteminde sorunlar yaşayan hastalar için de zararlı olmaktadır.
Soda ya da maden suyu sadece kalsiyum ve mineral olarak değil aynı zamanda sodyum bakımından da zengindir. Bilhassa hipertansiyon hastalarının soda ya da maden suyu tüketmemesi gerekmektedir.
Aynı zamanda tüketilmesi sevilen diğer asit içeren içecekler de tüketilmemelidir. Gereksiz enerji, şeker ve kafein yüklü olan içecekler hipertansiyon hastaları için sakıncalıdır. Bu tarz içecekler fazla kullandığında zaman vücuda da olumsuz etkiler yapmaktadır.
Maden Suyunun Hipertansiyon Hastalarına Zararları
Avrupa ülkelerinde sofralarda su olarak kullanılan maden suyu; yer altından çıkarılan ve üretilirken içine karbon basılan içinde çözelti olarak bulunan mineraller, gaz ve elementler eklenen bileşenlerdir. Toprak üzerine çıkarken bir takım mineralleri de içine almaktadır.
İçinde bulunan mineraller tansiyonu yükseltir
Sıacak Havada tüketildiğinde damarlarda genişlemeye neden olur ve tansiyon yükselmesine sebep olur içinde bulunan sodyum tansiyon hastalarına zarar verir
Maden suyu içinde bulunan tuz vücutta su tutuyor ve tansiyon hastalarına zarar veriyor. Tuz tansiyonun yükselmesini sağlayan etkenlerden biri olmaktadır.
Fazla tükeltidiğinde; tansiyon, ülser, bağırsak hastalıkları gibi sağlık sorunları oluşmasına neden olur.
Tansiyonun Gizli Düşmanı Maden Suyu
Sıcak havaların damarların gevşemesine etkisi olmaktadır. Yaz aylarında tansiyon hastalarının vücutta suyu tutmaları gerekmekte. Bu da bol bol sıvı tüketimi ile sağlanmaktadır. Asitli içecekler, soda ya da maden suyu yerine taze sıkılmış mevsim meyvelerine ait sular, açık bir çay ya da ayran içilmesi daha uygun olmaktadır.
Tuz, vücutta su tuttuğu için özellikle yaz aylarında altı gramdan fazla tuz tüketmemeye özen göstermek gerekiyor. Kan basıncının ve tansiyonun düşmanı olan tuz maden sularında fazla oranda bulunmaktadır. Hazır gıdalarda tuz oranı fazla olduğu için hipertansiyon nedenlerinden biri olmakta. Kalp sorunu yaşayan hastaların özellikle tuz oranını düşürmeleri maden suyu tüketmemeleri önemli bir konudur.
Yüksek tansiyon hastaları için iyi gelmediğini söylediğimiz soda içerdiği mineraller sayesinde çok tüketilmediği takdirde bazen yararlı da olmaktadır. Böbrek ve yüksek tansiyon hastalarının dikkatli tüketmesi şarttır. Sıcak havalarda yüksek tansiyon hastaları için iyi gelmediği kesin olmakla birlikte, yüksek tansiyon ya da böbrek ve kalp hastaları dışında günde bir iki tane tüketilmesinde sorun yoktur.
Yüksek tansiyon, böbrek ya da kalp hastalarının genel olarak düşük oranda sodyum barındıran yiyecek ve içecekleri tercih etmeleri gerekmektedir. Asit, tuz ve şeker içeren içecek ve yiyeceklerden uzak durmalı, bilinçli ve kontrol altında tutarak tüketmelidir.
Maden Suyu ve Soda Arasındaki Fark Nedir ?
Halk arasında maden suyu( doğal mineralli su ) ve soda aynı anlamda kullanılmasına rağmen ikisi birbirinden çok farklıdır.
Doğal maden suyu, yer altı sularından elde edilmiş mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan ilerleyerek yeryüzüne çıkar ve tamamen “doğaldır“. Soda ise, içilebilir suya yapay mineraller ve karbondioksit gazı eklenerek elde edilen “yapay” bir içecektir.
İçilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit ve bikarbonat eklendiğinde soda yapmış oluruz. Maden suyu ve soda, ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahiptir ancak sodanın başka hiçbir işlevi yoktur fakat maden suyu doğal bir mineral deposudur.
Maden suyu içinde; bikarbonat, sülfat, klorür, kalsiyum, magnezyum, florür, iyodür, demir,potasyum ve sodyum bulundurur.
Günde Ne Kadar Maden Suyu Tüketmeliyiz ?
Ter, solunum, idrar ve spor ile kaybolan minerallerin takviyesi için su içmenin yanı sıra maden suyu içerek bu ihtiyacımızı karşılamış oluruz.Amerikan obezite birliği sağlıklı bireyler için günlük 600ml olarak belirlemiştir. Ülkemizde bazı kaynaklar günlük tüketim sınırı 2 litre, 3 litre, 2 şişe veya 8 bardak olarak yorumlanmaktadır. Fakat bilmemiz gereken nokta yazın ve kışın günlük sıvı tüketimiz aynı değil ve buna bağlı olarak da kışın 1 litre ihtiyacımız olan su yazın 3 litreye kadar çıkmaktadır. İhtiyacımız olan sıvı tüketimini maden suyu içerek karşılamamız sağlık açısından daha değerlidir.
Maden Suyu ”Asitli”midir ?
Halk arasında ”asitli” denilen içecekler aslında içeceğin içinde ”karbondioksit” gazı olmasıdır. Karbondioksit gazı dilimiz ile temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için, mineral tadı algılanmasını baskılayarak içimi kolaylaştırmak için kullanılır.
Maden Suyunun Faydaları Nelerdir ?
Gençler, menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaşlardakilerin günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılar. Böylece güçlü kemik yapısının oluşması ve korunmasını sağlar,
Sportif aktivitede terleme ile oluşan su ve mineral kaybını karşılar ve yorgunluğu hızla giderir,
Büyüme çağında, hamilelikte ve yaşlılıkta mineral ihtiyacını (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılar,
Cildin gerekli olan su ve mineral ihtiyacını da karşılayarak cilde gergin, pürüzsüz ve canlı bir görünüm sağlar,
İçerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekler ve sağlıklı kılar,
Aynı zamanda dışarıdan sürüldüğünde de cildi canlandırır ve gençleştirir.
Minerallerin Önemi
Kalsiyum:Kemik, diş ve kalp sağlığı, kan pıhtılaşması, sinir uyarı iletimi
Magnezyum:Kalp, kas ve sinir sağlığı ve enerji üretimi
Sodyum:Su-elektrolit dengesi, sindirim desteği, asit-baz dengesi, uyarı iletimi
Potasyum:Hücre metabolizması, su dengesi
Florür:Diş ve kemik sağlığı
Iyodür:Troid bezi fonksiyonları desteği
Klorür:Su-elektrolit dengesi, sindirim desteği
Bikarbonat:Mide fonksiyonları, kan ve idrarda asit-baz dengesi
Sülfat:Kalın barsak fonksiyonları, safra kesesi ve fonksiyonlarının uyarılması
Maden suyunun faydaları;
Kemik sağlığını geliştirir;
maden suyu, kemikler için en önemli mineral olan kalsiyum kaynağıdır. Vücuttaki kemik, diş vb. dokulara yaptığı katkıyla, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Günde bir bardak içilen maden suyu günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca kalsiyum içeriği ile kemikleri kuvvetlendirerek osteoporozdan korur.
Özellikle çocuklarda büyüme döneminde ve hamilelikte artan mineral ihtiyacının (magnezyum, kalsiyum, flor ve sodyum gibi) karşılar.
Vücut yağını dengeler;
sülfat, bikarbonat iyonları içeriği ile vücuttaki yağı metabolize eden maden suyu, kilo kaybına yardımcı olur. Yağ yakma konusunda önemli bir takviyedir.
Kan basıncını dengeler:
magnezyum ve kalsiyum kaynağı olan maden suyu, kan basıncında dalgalanma sorunu yaşayan insanlar için bir nimettir. Her iki mineral de insan beyninin ve vücudun elektrolitik prosesine aktif şekilde katılır. Bu elektrolitik denge, insanlardaki kan basıncının korunması için çok önemlidir.
Kötü kolesterol üretimini durdurur;
vücuttaki yağ oranını dengeleyen maden suyu böylece kötü kolesterol üretimine de engel olur. Kötü kolestrol yağ dokularına ve kan kılcal damarlarına ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini artıran kan basıncını artırır. Maden suyu, kılcal damarlarda kolesterol büyümesini ve birikimini engeller. Bloke kılcal yolları yeniden açar.
Sindirimi kolaylaştırır;
Maden suyu, sülfat içerir. Sülfatlar pankreasta lipaz ve amilaz gibi sindirim enzimleri üreten katalizörlerdir. Bu sindirim enzimleri şişkinlik ve kabızlık gibi sorunları kolaylaştırır.
Mide asidini dengeler;
bikarbonat içeriği ile midede bulunan asit yoğunlu ile oluşan ekşime ve yanmayı azaltır.
Kas gelişimine katkı sağlar;
maden suyu magnezyum ve potasyum gibi farklı minerallerin bir karışımıdır. Bu mineraller, insan kaslarının düzgün büyümesi ve işleyişi için gereklidir. Fiziksel hareketleri kolaylaştırırken, kas kasılmalarını önler.
Zihinsel yorgunluğu engeller;
Potasyum ayrıca bir bellek şarj minerali olarak da adlandırılır. Beyindeki elektrolitin aktif bir bileşenidir. Dolayısıyla, maden suyu kişinin hafızasını ve konsantrasyonunu artırmak için iyi bir seçenektir. Zihinsel uyanıklığı arttırır ve zihinsel yorgunluğu engeller.
Cildin parlaklığını artırır;
Mineral su, cilt dostu silisyum parçacıklarının taze bir kaynağıdır. Silisyum, güzel bir cildin doğal sırrıdır. İnsan derisinde kollajen üretimini tetikler. Artan kallojen oluşumu, kırışıklıkların, koyu renk lekelerin azalmasına yol açar ve cilde parlak bir görünüm verir.
Ayrıca kadınların çok sık karşılaştığı sorunlardan olan selülit oluşumunu engeller.
Romatoid artrite çözüm; maden suyu iltihaplı romatizmada iyileştirici etkiye sahiptir. İltihaplanmayı azaltır ve aynı zamanda iltihapla beraber gelen ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda şiddetli kemik bozukluğunun neden olduğu eklemdeki şişmeyi de azaltır.
Saçları güçlendirir;
güneş, kötü hava, sayısız işlem saçları yıpratır ve kuvvetini azaltır. Maden suyu, kafa derisinin normal PH düzeyini içeriden geri yükleyerek kayıp gücü ve parlaklığı geri kazandırır. Oksijen arzını da azaltan maden suyu, her bir saç teline kuvvet verir.
Aşırı maden suyu tüketimine dikkat!
İçeriğinde bulunan sodyum yani tuz içeriği ile aşırı tüketildiği takdirde tansiyon, börek hastalıkları ve mide ülseri gibi hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Ayrıca fazla sodyum alımı idrarla kalsiyum atımını hızlandırdığı için kemik erimesi sorununa yol açabilir. Kalp, tansiyon ve böbrek hastalarının uzak durması gereken maden suyundan, normal kiloda bir bireyin günde iki şişe tüketmesi idealdir. Ayrıca maden suları genellikle farklı oranlarda mineral içeriklerine sahiptir. Kalsiyum ve magnezyum içerikleri düşük, sodyum içerikleri yüksek maden sularının tercih edilmesi idealdir.
HİÇBİR ŞEY SUYUN YERİNİ TUTAMIYOR!
Soda içmeyi seviyorsanız, bir şişe açmadan önce kendi kendinize sağlık kontrolü yapın. Tansiyonunuzu yükseltecek, kan şekerinizi, trigliserid oranınızı, bel kalınlığınızı ya da kolesterolünüzü yükseltecek başka bir şey yapmadığınızdan emin olun. Ayrıca, sizi ayıltacak bir şeyler içmek istediğinizde soda yerine çay ya da kahve için. Sıcak ya da buzlu, her ikisi de kalp sağlığını koruyan antioksidanlarla yüklüdür. Ve tabii ki, en büyük susuzluğu gidermek için, hiçbir şeyin suyun yerini tutamayacağını unutmayın
@erolkaranet