@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Kalp Ameliyatı Sonrası Çorap Kullanımı





Tromboembolitik Çorap Kullanımı:

Kalp ameliyatı yapılırken kullanılacak damar bacaktan alındı ise ameliyat sonrası tromboembolitik çorap önerilmektedir.

Kullanılması gereken çorap hastanın kilosuna ve boyuna göre değişiklik gösterir. Hastanın bacak ölçüleri alınarak uygun çorapların kullanılması bacaklardaki ödemi azaltır. Kalbin kan dönüşüne yardımcı olması ve bacaklarda oluşabilecek şişliği azaltmak için 6-8 hafta kullanılması tavsiye edilir.

Tromboembolitik çoraplar gece yatarken çıkarılabilir, sabah ise yataktan kalkmadan tekrar giyilmelidir.

Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmalı, nemli ya da ıslak olmamalıdır.

Çorapların bilinen yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat çorap giyildiğinde bacaklarda baskı ve sıcaklık hissedilebilir. Bu sıcak günlerde daha etkili hissedilebilir. Bacaklardaki ağrı, şişlik ve ağırlık gibi etkiler azalıyorsa, bu çorabı kullanan kişilere yararlı olduğunu gösterir. Yani varis çorabı bacaklarda, ayak bileğinde kan akımının yetersiz olmasından oluşan şişliği mümkün olduğu kadar azaltmalıdır. Bu şekilde çorapların amacına ulaştığı söylenebilir.

Varis çorabı damar alınan bacağınızın şişmesini önlemek için verilmiştir. Dolayısı ile şişmiş, ödemli bacağa giyilmez, daha çok ağrı sebebi olur. Bacağımızı kalp seviyesinden yukarı kaldırıp şişliği iyice indikten sonra, bir daha şişmemesi için giyilmelidir. Yatarken çıkarılabilir, yataktan kalkmadan önce tekrar giyilmelidir. Gün içinde zaman zaman çıkarılabilir. Yaklaşık olarak 2-3 ay sonra ihtiyacınız kalmayacaktır. Uzun süre ayakta kalmanıza rağmen bacakta şişlik olmuyorsa varis çorabına ihtiyacınız kalmamıştır. Varis çorabı yerine elastik bandaj da, doğru şekilde sarılması şartı ile kullanılabilir.

Çoraplarınızı sabun ve ılık suyla yıkayıp sıkmadan kurulamaya bırakabilirsiniz.

Varis Çorabı Nasıl Giyilir?

Çorabın giyilmesi için en doğru ve uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir. Çünkü yataktan ilk kalktığınızda ayaklarda bir şişme söz konusu olmaz.

Varis çorabı giyilirken, ayaklar mutlaka kuru olmak zorundadır. Nemli ya da ıslak olmaması gerekir. Varis çorabını giymek kolaylaşacağı için bacakların pudralanması öneriler arasındadır. Böylelikle çoraplar daha kolay giyilecektir

Eğer çorabınızı bir bandaj ya da sargı üzerine giyecekseniz çorabı giymeden önce bandaj ya da sargının üzerine ince naylon bir çorap giymenizi öneririz. Bu şekilde çorabınızı giymek daha kolay ve zorlamadan olacaktır.

Çorabı giymek için rulo ya da ters yüz yapmanız gerekmez. Varis çorabınızı avucunuzun içi ile sıvazlayarak ayağınıza özellikle de topuğunuza tam olarak oturmasını sağlayınız.

Çorabınızı kesinlikle üst uç tarafından tutup çekerek giymeyin. Avuç içinizle çorabı yukarıya doğru sıvazlayarak bacağınızın üzerine eşit gerginlikle oturmasını sağlayın.

Külotlu çorap giyerken, yukarıda belirtilen işleme belinize kadar devam etmelisiniz.

Açık burun/parmaklı çoraplar giyerken çorabınızın ayak ucu kısmı ayak parmaklarının serbest hareket edebilmelerine imkan sağlamak için ayak parmaklarınızın dibinde kalmalıdır.

Doğru kullanılıp giyilen varis çoraplarında;parmak diplerinin biraz önünde veya arkasında olabilir. Çorabı giyme işlemini tamamladığınızda çorap terliğinizden burundan tutarak çekip çıkartınız.

Dizaltı çoraplarda, üst uç dizin hemen altına kadar çekilmiş olmalıdır.

Diz kasık ortası çoraplarda, lastikli kısım uyluk kemiğinizin orta hizasında olmalıdır.

Kasığa kadar olan çoraplarda, lastikli kısım kasığa kadar çekilmiş olmalıdır.

Külotlu çoraplarda lastikli kısım bele kadar çekilmiş olmalıdır.

 Adım adım geleneksel yöntemlerle varis çorabınızı aşağıdaki yönergelerde belirtildiği gibi giyebilirsin

Elinizi çorabın içerisine sokarak ucunu kavrayınız.

Uç kısmından tuttuğunuz çorabın içini dışına çıkarınız. (Ters-Düz)

Parmak uçlarınızı çorabın burnuna yerleştirip çorabı ayak bileğinize doğru yavaşça çekiniz. Sonra parmak uçlarınızla çorabı ayağınızın üzerine geçirmeye devam edin.

Bu noktada eldiven kullanırsanız çorabı çekmek biraz daha kolaylaşacaktır. Çorabın üst kısmını tutup çekmeyiniz, çoraba zarar verebilirsiniz.

Bu nedenle kademe kademe çorabı yavaş ve nazikçe giyiniz.

Çorabınızın modeline (dizüstü, diz altı, külotlu) göre çorabı yavaçşa ayağınıza giymeyi sürdürün. Aynı işlemi diğer ayağınızda da gerçekleştirin.

Varis Çorabı Nasıl Yıkanır

Bazı çorap markalarının kullanım talimatlarında çorabı makinada yıkayabileceğiniz belirtilmektedir. Bizler buna rağmen eğer daha önce olumlu bir deneyiminiz yoksa çorabınızı makinada yıkamamanızı öneriyoruz.

Her gün elde ve en fazla 40 °C ısıda yıkayabilirsiniz.

Özellikle hassas kumaşlar için üretilmiş sıvı sabun kullanmanızda fayda var.

Yıkarken hiç bir süreçte, deterjan, parlatıcı ya da yumuşatıcı kullanmamaya özen gösterin.

Yine ılık su ile en fazla 40°C de iyice durulayın. Çorabın suyunu almak için havlunun arasına koyup bastırarak kurutabilirsiniz.

Çorabı bükmemeye özen gösterin.

Hava sirkülasyonu olan bir alanda havlunun üzerine koyarak kurutun. Kuruma işlemini hızlandırmak için asla, kurutma makinası kullanmayın, kaloriferin, sobanın üstüne asmayın ya da doğrudan güneşin altında bekletmeyiniz.

Yukarıdaki konulara göstereceğiniz özen hem çorabınızın ömrünü arttırır ham de basınç özelliğini uzun süre korur.

variscorabi.com
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.