Kriptolanmış (şifrelenmiş) dijital para birimi olarak bilinen Bitcoin kullanımını Diyanet onaylamadı
Bitcoin nedir?
Bitcoin, kriptolanmış (şifrelenmiş) dijital para birimidir. Elektronik olarak oluşturulur ve elektronik olarak saklanır. Türk Lirası, USD veya Euro gibi kağıda basılı değildir.
Bu ne anlama geliyor?
Bitcoin, bir kişinin diğer kişiye banka gibi üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan aktarabildiği dijital şifreli para birimidir. Şimdilik nakit paranın dijital eşdeğeri olan yeni bir değer gibi düşünülebilir. Sadece bir kişi diğer kişeye bu değeri iletirken buna hiç bir banka aracılık etmiyor, dahil olmuyor. Gerçekten de Bitcoin bir banka ya da hükümet tarafından basılmadığı için, aslında nakitten ziyade tabiri caizse dijitale altına da benzetenler oluyor.
Kanunsuz ticaretin de en önemli unsuru
Dünya çapında hızla yayılan sanal para Bitcoin, takip edilememe özelliğiyle kanunsuz ticaretin de en önemli unsuru oldu. Uyuşturucu, silah kaçakçılığı, kara para, çocuk pornosu hatta kiralık katil ücretlerinin bile ödendiği sanal para, terör örgütlerinin de gözdesi...
Web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan uyuşturucu, silah kaçakçılığı, kara para gibi kanunsuz alışverişler, artık tamamıyla 'Bitcoin' üzerinden yapılıyor. Sebebi ise çok basit; Bitcoin iz bırakmıyor, takip edilemiyor. İşleyiş de çok basit; Bitcoin hesabı olan bir alıcı, sanal ortamda alışveriş yapıp ödemelerinde de Bitcoin kullanabiliyor. Web sitelerinde bu işlemlerin nasıl yapılacağı çok açık bir biçimde anlatılıyor. Ücret satıcıya ulaştığında, talep edilen uyuşturucu, kırmızı reçeteli ilaçlar, kanunsuz ürünler CD kutusu veya zarf içinde alıcıya postalanıyor. Bu ürünler oyuncak ayı ya da güzelce ambalajlanmış bir çikolatayla bile gönderilebiliyor. Böylece ne posta şirketleri zarfların içindekini biliyor, ne de para transferi kayıt altına alınabiliyor.
Bitcoin caiz midir
“Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?” şeklinde sorulan soruya Diyanet İşleri'nden cevap geldi. Verilen cevapta kripto paraların merkezi bir otoriteye sahip olmadığına ve bu yüzden devlet teminatı altında olmadığına dikkat çekilirken, değer kazanıp kaybetme konusunda spekülasyonlara açık olması ve kara para aklamak için kullanıldığı gerekçesiyle şu aşamada 'dinen uygun olmadığ'ı belirtildi.
Diyanet İşleri'nden gelen yanıtta şu ifadeler yer aldı:
"Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise; arkasında herhangi merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir.
Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Sanal paralar her ne kadar bazı kesimler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayısıs ve devlet teminatı altında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez. Arıca değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin demetim ve gözetiminden uzak olmasıgibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir. "
Derleme; Erol Kara - 28.11.2017