Bir süre önce yayınladığımız "Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması nedir? Nasıl Doldurulur?" başlıklı haberimiz üzerine ziyaretçilerimizden sorular gelmektedir.
Ancak sözleşmeli personel 657 sayılı Kanuna tabi bir istihdam şekli olduğundan, bu statü ile çalışmaya hak kazananlar için sözleşme imzalanmadan önce güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasına dair bir düzenleme yerinde olacaktır.
676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 74 üncü maddesiyle, 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde düzenlenen devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel şartlara sekizinci olarak "Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak" şartı getirildiği için kamu kurumlarında görev alacakların olanların tamamı bu soruşturmayı yaşayacak.
Bununla birlikte kişi tarafından doldurulması zorunlu olan
GÜVENLİK SORUŞTURMASI/ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR ?
12 Nisan 2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği"nde, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının kapsamı, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapacak makamları, hakkında güvenlik soruşturması yapılacak personeli, güvenlik soruşturmasında ve arşiv araştırmasında araştırılacak hususlar ve kurumlarca bu hususa ilişkin izlenmesi gereken yöntem detaylı olarak açıklanmıştır.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI/ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR ?
12 Nisan 2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği"nde, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının kapsamı, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapacak makamları, hakkında güvenlik soruşturması yapılacak personeli, güvenlik soruşturmasında ve arşiv araştırmasında araştırılacak hususlar ve kurumlarca bu hususa ilişkin izlenmesi gereken yöntem detaylı olarak açıklanmıştır.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI/ARŞİV ARAŞTIRMASI NE KADAR SÜRÜYOR ?
"Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği"nin 12 nci maddesine göre, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması isteminin yetkili kuruma ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 gün, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 gün içinde neticelenmektedir. Ancak uygulamada bu süreler çok fazla aşılmaktadır. Dolaysıyla yapılacak yönetmelik düzenlemesinde sürelerin de yeniden ele alınmasında fayda bulunmaktadır.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL (4-B) HAKKINDA DA GÜVENLİK SORUŞTURMASI/ARŞİV ARAŞTIRMASI YAPILACAK MI ?
"Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar"ın 12 nci maddesinde; "Sözleşmeli olarak çalıştırılacakların, ilgili kurumun saptayacağı özel koşulların yanı sıra, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) fıkrasının 4, 5, 6 ve 7 nci bentlerinde belirtilen koşulları da taşımaları gereklidir." hükmü yer almaktadır.
676 sayılı KHK ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) fıkrasına eklenen "Güvenlik Soruşturması ve/veya Arşiv Araştırması"na dair 8 nci bentle ilgili bu usul ve esaslarda da yapılması gereken düzenleme şu ana kadar gerçekleşmemiştir.

Güvenlik soruşturmması ve arşiv araştırması için gerekli olan dormlarda merak edilenlerin bir kısmına burada değinmek istiyoruz.
Yeni Kimlikler sadece alışılagelen sıra,cilt,kütük noların dışında memleketi, dini gibi soruların da yer almadığını göreceksiniz. Formda bu bilgiler isteniyor bu durumda ne yapacaksınız.
Unutulmamalıdır ki, Özellikle noksan veya yanlış yanıtlanmış bilgiler adayların alınmaması için yeterli bir neden olacağından, bütün bilgiler doğru ve tam olarak yazılacaktır.
Soru : Yeni kimliğimi aldım güvenlik soruşturması Aile Sıra Cilt No Yeri geçmemekte ne yapılmalı yazmasam bir sıkıntı olur mu
Unutulmamalıdır ki, Özellikle noksan veya yanlış yanıtlanmış bilgiler adayların alınmaması için yeterli bir neden olacağından, bütün bilgiler doğru ve tam olarak yazılacaktır.
Formda istenen bu bilgilere e-devlet (turkiye.gov.tr) sayfsına şifrenizle girecek ve kimlik bilgileri bölümünden bu bilgilere ulaşmış olacaksınız. Halen bir e-devlet şifresi almadıysanız çok geç kalmış olmaktasınız. Zira tüm devletle olan tüm işlemler buradan yapılmaktadır.
Soru : Aile ve akraba hariç bilgi verecek kısmana kimler yazılmalıdır
Bu kısma arkadaşınız, dostunuz, herhangi bir tanıdığınız. Hakkınızda bilgi verebilecek dürüst olan kişileri yazmanızı tavsiye ederiz. Ancak sizi tanıyan ve hakkınızda olumlu düşünceye sahip olanları yazmanız önemli. Yoksa sizi sevmeyen birini yazarsanız yapılacak araştırmada söylemediğini bırakmaz :((
Soru : Formda sütunlar yetmezse ne yapmalı
Eğer formda matbu verilen sütun yetersiz ise ek sütunlar ekleyebilirsiniz excel programından.
Soru : En son çalıştığı yer kısmına: daha önce çalıştığınız resmi kurum veya özel şirketleri yazıyorsunuz. Daha önce çalıştığınız yerleri yazmanız + olacaktır sizin için. İş çeşidinin yanına çalışma tarihleri ve ayrılma sebeplerini de yazmayı unutmayın. Ayrılma sebeplerine iş değişikliği, eğitim vb. sebepler yazabilirsiniz.
Soru : Nüfus Cüzdanı Suretini Onaylayanın kısmına ne yazacağız
Bu kısma dokunmuyorsunuz bu kısmı formu teslim ettiğiniz komisyondaki görevliler dolduracak.
Soru : Güvenlik soruşturma formu kardeşler bölümünde üvey kardeşte yazılıyor mu?
Ayrım söz konusu değil. Kardeş kavramı içerisinde bulunan aile bireyleri görüşseniz, görüşmeseniz bile belirtilmelidir. Ne kadar eksik bilgi o kadar olumsuz kanaate sebep olur.
Soru : Kaçak elektrik kullandım. Bu etkiler mi ?
Kaçak elektrik TCK da yazılı hırsızlık kapsamına alındı. Kaçak elektrik kullanmak, yüz kızartıcı suçtur. Ve 1 gün dahi ceza alınırsa memuriyete engeldir. Öyle 2 3 farkı dosyadan ceza alınmışsa olumsuz gelme ihtimali de yüksektir.
@erolkaranet - 15.09.2017
Ben soruşturma için ailem dışında birde kız arkadaşımın ismini verdim. Benim ailemin evine gidip sorular sormuşlar.
YanıtlaSilBizde şimdi kız arkadaşımın evine de gidilir mi diye tedirgin oluyoruz. İsmi verilen herkesi sorgularlar mı acaba?
Tek cocugum kardeş kısmına kendimizi de yazacak mıyız yoksa boş birakacam
YanıtlaSilKardeşiniz yoksa boş bırakınız...
Silgüvenlik soruşturmasında kardeşimin işlediği herhangi bi yüz kızartıcı suç benim atanmama engel olurmu
YanıtlaSilİşlediği suça bağlı..
SilKardes bilgilerine sadece ısımlerı yazsak olurmu kardeslerle aramız iyi degil bilgi vermiyorlar
YanıtlaSilDeğerli ziyaretçimiz.. Kardeşlerinizle aranızın açık olması güvenlik soruşturmasına eksik bilgi girmeniz için sebep değildir. Formda yazan tüm bilgileri tamamen doğru olarak doldurmak zorundasınız. Kaldı ki formlarda genel olarak kardeşlerinizin adı soyadı, adresleri, telefon numaraları ve vatandaşlık numaraları istenmektedir. Bunları da onlara sormanıza gerek olmadan doldurabilirsiniz. Bu bilgileri kendilerinden alamıyorsanız e-devlet üzerinden ya da nüfus memurluklarından aile bilgilerinizi çıkarttığınızda kardeşlerinize ait bilgilere de ulaşabilirsiniz. Eksik ve yanlış bilgi verdiğinizde geleceğinizi de etkilersiniz.
YanıtlaSilMerhaba anne farklı baba aynı olan üvey kardeş ve baba farklı anne tek olan üvey kardeşleri yazmamız gerekir mi. Nüfusta (sistemde)üvey olanlar gözükmüyor
YanıtlaSilMerhaba.. Sayın okurumuz bu konuda ayrım söz konusu değil. Kardeş kavramı içerisinde bulunan aile bireyleri görüşseniz, görüşmeseniz bile belirtilmelidir. Ne kadar eksik bilgi o kadar olumsuz kanaate sebep olur.
SilEVLİ OLAN KARDEŞLERİ YAZIYORMUYUZ
YanıtlaSilDeğerli ziyaretimiz... Evli bekar öz ya da üvey kardeşler hatta kayınpeder kayın valide akraba ya da hısım herkes yazılıyor. Şimdiden hayırlı olsun
SilKardeş 1 yerine 4 tane kardeşimi nasıl yazayım ve tclerini
YanıtlaSilDeğerli okurumuz... Sütunlar yetmediği zaman formun arkasını kullanarak yazınız Bilgileri eksik bırakmayın. Kardeşlerinizin TC lerini kendilerine sorun ya da edevlet ten vukuatlı nüfus kayıt örneği çıkartarak oradan temin edin
Silİyi günler 10 kardeşim var güvenlik soruşturmasında hepsini yazmadım sizce birsıkıntıolurmu şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilDeğerli okurumuz.hepsini TC leriyle birlikte yazmanız sizin için çok önemlidir.
SilBen yeni evliyim e devlette sadece eşim annem babam gözüküyor üvey ablam ve abim bilgilerini vermiyor gerçekten çok kırıcı ne yapcam ki onlara her neyse ben nerden bulcam
YanıtlaSilSayın Elif... Bayanlar evlendikten sonra aileden bazı kişiler edevlette gözükmeyebiliyor.. En yakın Nüfus işlerine giderek durumunuzu söyleyiniz. Ve vukuatlı nüfus kayıt örneği isteyiniz. O belgede gözükecekler.
SilBen kardeşimin bi tanesini sütun ekleme yapmayi unutarak yazmayi unuttum. Bu elenme sebebi olur mu
YanıtlaSilDeğerli ziyaretçimiz.. Güvenlik araştırmalarında geçtiğimiz günlerde önemli değişiklikler oldu. Yapılan değişilikle güvenlik soruşturmalarında "birinci derece kan ve sıhri hısımları" kapsam dışına çıkarıldı.. Temennimiz kurumunuz bunu dikkate alarak bir sorun çıkartmaz. İlgili haberi buradan okuyabilirsiniz
Silhttps://www.erolkara.net/2021/04/guvenlik-sorusturmasnda-onemli.html