Bir çok Devlet hastanesi kağıt israfı oluyor ya da çalışana ek iş çıkıyor diye hastalara test sonuçlarını vermek istemiyor. Genelde hastaya söylenen "Kendi imkanlarınızla alın , herhangi bir bilgisayardan alırsınız, Dışarıda internet kafeler var oradan alabilirsiniz" gibi işi zorlayıcı yönlendirmeler yapmaktadır.
Bu durum Bize Haseki hastanesinde yaşatıldı. Oysa "hastanın bilgi alma hakkı olduğunu biliyorum ve buna aykırı olarak davranılmasnı da anlamış değilim." Talebim halinde bize yapılan yönlendirme sözüne ilişkin aldığım cevap "başhekim öyle istiyor" oldu.
Sekreterin ( barkod elemanı ) bir de küçümser şekilde davranınca olay güvenliğe kadar aksadı. Bir yarım saat güvenlik özgürlüğümü kısıtlama suçu işleyerek sözde beni odasına davet etti.
Sağlık Bakanlığı ALO 170 'i aradım. Verilen cevap haklılığımı gösteriyordu.Ve bana ilgili mezvuzatı söyleyerek tahlil sonuçlarını alabileceği belirtildi.
İşte ilgili mevzuat maddesi (Resmî Gazete Tarihi: 01.08.1998 Resmî Gazete Sayısı: 23420)
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.4847&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=hasta%20haklar%C4%B1
linkde görebileceği gibi Madde 16’da “Hasta, sağlık durumu ile ilgili bilgiler bulunan dosyayı ve kayıtları, doğrudan veya vekili veya kanuni temsilcisi vasıtası ile inceleyebilir ve bir suretini alabilir” denilmektedir.
Ama Haseki Hastanesinde laboratuvar sonuçlarının hasta ya da yakınına verilmemesi yönünde yasak getirilmiş. Hastalar isterlerse bu bilgileri eczanelerden ya da kendi imkanlarıyla bilgisayarlardan alacakmış. Kimin imkanı var kiminin yok ayrı bir mesele, eksik bilgi ve yanlış bilgi alma konusu ayrı bir mesele. İnternetten hastanenin ilgili sayfası açılır açılmaz, ulaşılır ulaşılmaz ayrı mesele..
Bu bilgilerin en doğrusunun hastaneden alınabilmesi değil midir?
Son olarak, ilgili mevzuat gereği talebiniz halinde hastane size sağlık bilginizle ilgili bilgileri yazılı olarak vermek zorundadır. Aksi halde idare mahkemesine müracaat eder şikayetçi olabilirsiniz.
Erol Kara - 15.05.2017