@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Belge olmadan icra takibi başlatılır mı



Soru : “ bir belgeye dayanmayan bir borcumuzdan dolayı hakkımızda icra takibi başlatılabilir mi? Sadece tanıklar var borcumun olduğunu bilen.. Senet veya benzeri evrak imzalamadım.. Tanıklarının ifadesi ile hakkımda icra takibi başlatabilir mi acaba.. en derin saygılarımla “

Cevap: ortada hiçbir belge olmadan da kişiler arasında borç-alacak ilişkisi doğabilir. Belge olmadan icra takibi başlatmak mümkündür. Bu tür borçlarda alacaklı, tahsilât için icra dairesinde 'ilamsız takip' başlatabilir.

Herhangi bir belgeye dayanmasa bile alacaklı olduğunu ileri süren kişi, başka bir kişi ( hatta hiç tanımadığı özel ya da tüzel bir kişi ) hakkında ilamsız icra takibi başlatabilir. Bunun için icra dairesine bir dilekçeyle hatta pek uygulanmasa bile sözle başvurması yeterlidir. İcra dairesine başvurmanın ciddi bir maliyeti de yok. Başvuru için başvuru harcı yatırılması yeterli olmaktadır.

İcrada dosya açıldığında ilk adım olarak icra dairesi borçlu olduğu bildirilen kişiye 'ödeme emri' gönderir. Ödeme emrini alan kişi borç kendisine ait değilse 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz etmediği takdirde borcu kabul etmiş sayılır. Ve en kısa zamanda hacizlerden kurtulmak, yapılacak olan masraflardan ve gelecek faizlerden zarar etmemek için bu borcu ödeyerek icra takibini kapatmış olur.

Herhangi bir nedenle ödeme emrine itiraz etmeyenlerin, 'menfi tespit davası' açıp borcun olmadığını kanıtlamaları gerekiyor. Sizin konunuzda da, siz de eğer alacaklının göndereceği ödeme emrine 7 gün içerisinde “borcum yoktur” diyerek itiraz etmek isterseniz İcra Tetkik Mahkemesine bir dilekçe ile müracaat ederek itiraz edebilirsiniz. İtirazın iptali davası açılır. Bu dava açıldığında icra takibi kendiliğinden durur.

Ödeme emrine itiraz için mahkemeye başvurmak zorunda olduğunuzu unutmayınız. Çünkü, icra müdürünün itirazın haklı olup olmadığına karar verme yetkisi olmadığından buraya yapacağınız müracaat geçersiz olur. Siz mahkemeye itiraz ettiğinizde bu kez alacaklı olduğunu ileri süren kişinin ‘itirazın iptali davası' açması gerekiyor.

İşte bu aşamada alacaklı şahitlerini getirir, mahkemeye çıkartır ve bu şahitler (hatta yemin dahi ettirilerek) sizin borcunuz olduğunuzu söylerse, alacaklı haklı olursa %40 da inkâr tazminatı ve hatta avukat tutarsa avukat vekâlet ücreti ve masraflarla bu borcu ödemek zorunda kalırsınız.

Tavsiyemiz, borcunuz varsa anlaşma yoluna giderek ödeyiniz. Borcun ödenmemesi insan hayır getirmez.

@erolkaranet - 28.02.2017
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Yorum Gönder

6 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.
  1. Herifin biriyle araç satışı için konuştuk krndi İstanbul da ben bursadayım siz ekspere götürün ben burdan ödemesini yapıcam söylediklerinden farklı bişi çıkmazsa alıcam dedi bende farklı bişey çıkarsa eksper ücretini senden isterim dedi bende elimdeki eksper raporuna güvenerek götürdüm tekrar eksper yaptırdım tavancyarıö değil komple boyalı çıktı eleman da almaktan vazgeçti eksper parasını istiyor bende yollamıyorum icraya vericem diye mesaj atmış burdan bişi çıkarmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba... İfade ettiklerinize göre eksper alacağını istemekte haklı siz de ödemeyi yapmakta zorunlusunuz. Eksper ödeme yapmadığınız için icraya da verebilir. Makaleyi okuduğunuzda işlemlerin nasıl yapılacağı itiraz etseniz neler olacağı yazılı. Ayrıca avukat ve icra masrafları da size yüklenir. Anlaşma yoluna gidiniz, neticede bir hizmet almışsınız. İyi günler dileriz.

      Sil
  2. ödeme emrine itiraz içim mahkemeye başvurma zorunluluğuna değinmişsiniz. orada bir hatayı düzeltmek istiyorum: ilamsız icra takiplerinde ödeme emrine itiraz, doğrudan icra dairesine yapılır. ödeme emrine itiraz, mahkemeye sunulamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.Önce uyarınız için teşekkür ederiz. Ödeme emri alındıktan sonra 7 gün içinde İcra dairesine verilen "borcum yoktur" yazısı o an için kabul edilir ve bu dosyayı kapattırmak için yeterli değildir. Yazımızda "icra müdürünün dosyayı kapatma yetkisi yoktur" cümlesi geçmektedir. Alacaklı taraf icra dairesine "borç tahsil edilmiştir. Dosyanın hitamını istiyorum" der ya da bir yıl içinde üzerinde hiç bir işlem yapmazsa dosya düşer. Ancak işlem yapılmayan dosyanın ileri ki tarihlerde açılmayacağı anlamına da gelmez. Alacaklı itiraz dilekçesini sonrası işlem yapana kadar süreç için işlemler durur. Alacaklı bu itiraz dilekçesini görüpte "borcu var" diyerek buna itiraz eder ve ikinci bir ödeme emri gönderebilir. Ya da mahkemeye giderse İTM'de dava açılır. Burada değinmek istediğimiz ve yazı içinde de geçerli olan konu dilekçeyi dosyaya koymanın yanı sıra "menfi tespit davası" açarak borcun olmadığını kesin karara bağlatmaktır. Saygılarımızla

      Sil
  3. Merhabalar ben 9 sene çalıştığım iş yerinden zorunlu sebep yüzünden ayrılmak zorunda kaldım ve bana hiçbir hakkımı vermediler bende dava açtım iş yerinden çıkış sebebim aile durumları yüzünden zorunlu şehir değişikliği bunu çıkış kağıdında yazdım sizce tazminat alabilir miyim davayı kazanabilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Sorunuzun cevabını https://www.erolkara.net/2022/06/iscinin-baska-sehre-tasnmas-kdem.html sayfamızda yayınladık. Hakkınızda hayırlı olanın olması dileğiyle..

      Sil

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam