
Kemik iliğinin suyuyla yapılan çorbaların da ciltte kolajen üretiminde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken uzmanlar, “Cildimizin ne kadar esnek ve yumuşak olduğunu kolajen seviyesi belirler." açıklamasında bulundu.
Cilde yapı ve güç kazandıran çözünmez, lifli bir protein olan kolajeni artırıcı besinler yemek kişiye fayda sağlar. Kolajen derinin bağ dokusunun önemli bir bileşenidir. Kolajenin vücuttaki üretimi yaşlandıkça azalır bunun sonucunda ise cilt yıpranır. Bu yaşlanma belirtileri kolajen artımına yardımcı gıdalar alarak geciktirilebilir ve hatta tersine çevrilebilir. Bunu için günlük beslenmenizde mutlaka yeterli miktarda protein almalısınız. Kemik iliği de bunun için muazzam bir kaynak” denildi
Bayramda artan et tüketimine karşı vatandaşlara uyarılarda bulunan uzmanlar, “Kırmızı ette günde 120 gramı aşmadığınız sürece vücudunuzdaki her yere özellikle de cildinize iyi gelir.
Kırmızı ette A, D, B12 vitamini ve protein vardır. Bu da cildimizle birlikte tırnak ve saçlarımıza da faydalı. Kırmızı etteki proteinler kas dokusunu güçlendirdiği için genç görünmemizde bize yardımcı olur” dedi.
Kemik iliğinin suyuyla yapılan çorbaların da ciltte kolajen üretiminde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken uzmanlar,, “Cildimizin ne kadar esnek ve yumuşak olduğunu kolajen seviyesi belirler.
Kemik suyunu kıkırdak, kemik, ilik, deri, bağ dokuları gibi parçaları önce kaynatıp sonra çok kısık ateşte çok uzun süre pişirerek elde etmişler. Kısık ateşte uzun süre pişirmek, kolajen, glutamin, prolin, glisin gibi çok kıymetli bileşen ve aminoasitlerin açığa çıkmasını sağlıyor.
Uzmanlar kemik suyunun kalsiyum, magnesyum, fosfor, silikon, sülfür gibi mineralleri vücudun kolayca emebileceği bir formda içerdiğini belirtiyor. Ayrıca kemik suyu diz ağrısı çekenlerin çok iyi bildiği glukozamine ve kondroitin gibi bileşenler için de çok iyi bir kaynak.
Peki bunların bize ne faydası olacak derseniz…
Kemik suyunun içerdiği jelatin bağırsak duvarını sağlamlaştırıp koruyor. Pek çok kronik hastalığın başlangıcına sebep olduğu düşünülen sızıntılı bağırsak sendromu için pek çok uzman kemik suyu öneriyor.
Sızıntılı bağırsak sendromu bağırsak duvarının aşınması sonucu tam sindirilememiş besinlerin ve toksik maddelerin kana karışması ile başlıyor. Bağışıklık sistemi bu maddeleri tespit edince alarma geçiyor ve savaşmaya başlıyor. Bu durum sürekli devam ettiği için hem bağışıklık sistemi zayıflıyor hem de vücutta kronik enflamasyon oluşuyor. Bu da egzema, kronik yorgunluk, tiroit, kolit gibi pek çok hastalığa yol açabiliyor.
Kemik suyu içerdiği glutamin ve jelatin sayesinde bağırsak duvarının korunmasını, tamirini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
Kemik suyu içerdiği kolajen ve jelatin sayesinde cildi yaşlanmaya ve kırışıklara karşı koruyor. Aynı zamanda saçları ve tırnakları da güçlendiriyor.
35-55 yaş arasında 69 kadınla yapılan bir araştırmada katılımcılar 8 hafta boyunca günde 2,5-5 mg kolajen kullanmışlar. Cilt Fizyolojisi ve Eczacılığı dergisinde Ağustos 2014’de yayımlanan sonuçlar, kolajen kullananların kullanmayanlara kıyasla ciltlerinin esnekliğinde istatiksel olarak önemli bir iyileşme olduğunu göstermiş.
Kolajen kullanan pek çok kişi selülit sorununda da azalma gördüklerini belirtiyor.
Özellikle kadınların menopoz döneminde azalan östrojen seviyesine bağlı olarak kemik kırılganlığının arttığı yapılan çalışmalar ile görülmektedir. Bunun önüne geçebilmek daha güçlü kemik yapısına ve bağışıklık sistemine sahip olabilmek adına bu dönemde kemik suyu ve kemik suyundan yapılmış çorbaların tüketilmesi önerilmektedir.
Özellikle kadınların menopoz döneminde azalan östrojen seviyesine bağlı olarak kemik kırılganlığının arttığı yapılan çalışmalar ile görülmektedir. Bunun önüne geçebilmek daha güçlü kemik yapısına ve bağışıklık sistemine sahip olabilmek adına bu dönemde kemik suyu ve kemik suyundan yapılmış çorbaların tüketilmesi önerilmektedir.
Ağır spor veya doğal yaşlanma süreci kemiklerin arasında sürtünmeyi engelleyen kıkırdak dokunun giderek azalmasına sebep olur. Bu da eklem ağrılarını beraberinde getirir. Kemik suyunun bol miktarda içerdiği jelatin, glukozamin ve kondroitin hem kemiklerin güçlenmesi hem de eklemlerin esnekliği ve sağlığı için çok faydalı.
Penn State Üniversitesi Sporcu Beslenmesi departmanı tarafından yapılan bir araştırma, 24 hafta boyunca kolajen takviyesi alan atletlerin eklem sağlığının önemli ölçüde iyileştiğini göstermiş.

Evde kemik suyu nasıl yapılır? İşte püf noktaları…
Özellikle bağdokuları ile birlikte ilikli kuzu veya dana kemiklerinin ortadan kırılmış halde olması ve ortalama 1- 1,5 kg kadar gelmesi yeterli olacaktır. İçine bir miktar da dana veya kuzu inciği eklenebilir.
Hazırlanışı:
-İlikli kemik suyu tarifi için ilk olarak kemiklerinizi büyükçe bir tencerede 1 saat bekletip sonrasında oluşan kanlı suyu dökün. Sonrasında temiz suyu kemiklerin üzerini örtecek kadar doldurun.
-Tencereyi ocağa alın, suyunuz kaynadığı zaman ocağın altını kısın. Kaynadıkça suyun yüzeyinde beliren kahverengi köpükler yani ‘kef’ adı verdiğimiz tabakayı kaşık yardımıyla üzerinden toplayın.
-Hiç köpük kalmayıncaya dek kaynatma işlemine devam edin. Ortalama 3 saat kaynadıktan sonra altını kapatın ve soğutmaya bırakın.
-Kemiklerin iliklerini ve etli kısımlarını ayıklayın, bunları kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın.
-Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
-Kaynamaya başlayınca ocağı kısın, kısık ateşte ortalama 12 saate kadar kaynatmaya devam edin.
-Pişme süresi dolduktan sonra altını kapatıp soğumasını bekleyin, ılıklaştıktan sonra kemik suyunu bir kepçe yardımıyla cam kavanozlara süzerek doldurun, soğuduktan sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Bu tariften elde ettiğimiz ilikli kemik suyunu yapacağınız çorbalarda ve birçok tarifinizde kullanarak vitamin ve mineralden zengin besinler elde edebilir, özellikle saç, cilt sağlığı ve bütün bağ dokulara destek bir tedavi sağlayabilirsiniz.
Derleme @erolkaranet - 21.07.2021