Enerji İçeceklerinin içilmemesi yönündeki uyarılara rağmen kullanıcılarının arttığı bu içecek yüzünden gün geçmiyor ki bir insan ölmesin, bir genç hayatından olmasın, bir aile perişan olmasın, bir anne baba kahrolmasın.
Para verilerek alınan hatta zevkle içilen ancak ardından "Kalbimde sıkıntı var yanıyorum" " Kafam zonkluyor, dayanamıyorum, kalbim sıktı, fena oluyorum "sözleri sonucu pek çok genç canından oluyor.
Pek çok ülkede yasak edilmesine, Sağlık sektörü “kesinlikle içmeyin” demesine rağmen halen piyasada rahatça satılan enerji içecekleri konusuna İslami kaynakların düşünceleriyle sayfalarımıza almaya karar verdik.
Üzerinde bir çok polemik yapılan ve satılsın satılmasın, haramdır, değildir diye üreten ve tüketen arasında tartışılan enerji içeceklerinin durumunu objektif olarak ortaya koyuyoruz.
Bilinen şekliyle enerji içecekleri bilhassa çocuklar ve gençler arasında tercih edilen bir içecek durumunda. Henüz birçok ebeveyn bunun farkında değil ve hatta kendileri bizzat alarak çocuklarına götürmekte veya içilmesine izin vermektedir.
Birçok ülkede ortaya çıkan ölüm haberleriyle hızlı bir şekilde yasaklanan enerji içecekleri nedense ülkemizde halen satılmakta ve hatta dalga geçer gibi helal enerji içecekleri, İslami enerji içeceği gibi yaftalarla tezgâhlardaki yerini almaktadır.
Enerji içeceklerinin içerdikleri katkı Maddeleri ve bu maddelerin insan vücudunda gösterdiği reaksiyonları aşağıya bırakarak İslami yönden durumunu kaynaklara başvurarak inceleyelim.
Enerji içeceğinin kıyaslarla, ayet ve hadis destekli dayatmalarla haram kılınmayacağını iddia eden ve İslami cephenin arkasına kelime oyunlarıyla sığınan söz de âlimler ya da âlim bozuntuları enerji içeceklerinin haram olmayacağını, içilmesinin zarar vermeyeceğini, mekruh dahi sayılmayacağını iddia ederken bazı İslami çevrelerin de şüpheyle bir yere varılmayacağından takva sahiplerinin bu tür yiyecek ve içeceklerden sakınılması gerektiğin göz ardı ediliyor.
Hatta üretici ile bir şekilde bağ kuranların menfaat edindiği izlenimi veren şu açıklamaları da üzüntü vericidir.
“Çoğu sarhoş edenin azının da haram olacağı”, dolayısıyla “çoğu sarhoş etmeyenin azı ve çoğunun haram olmayacağı” ,
“Şarabın içine tuz atılmak gibi kimyevi istihalelerle sirkeleşeceği”ne ve “Az olan haram, belli miktarda çok olan helâle katıldığında, karışımın haram olmayacağı”
Gibi absürt kelime oyunlarına sarılarak bu içeceğin helal olacağı yolunda veya aşağıdaki gibi soru soran bir ziyaretçisine yuvarlak cevap veren ve adında “fetva meclisi” olan bir çalışmanın kötü bir örneği bizleri üzmektedir
“Selamünaleyküm hocam. Etrafımdaki inançlı birçok insanın enerji içeceği olan ………. içtiğini gördüm ve uyardım. Ama ikna edemedim. Bununla ilgili hüküm nedir hocam?”demekte ve adı fetva meclisi olan sitenin yetkilisi de
“CEVAP:
Selamünaleyküm. Bu içecekle alakalı hüküm, alkol ihtiva etmesine ve uzun vadede de olsa insan bedenine zarar verip vermemesine bağlı olarak değişir. Bunları da ehlinden öğrenmemiz gerekiyor. Zanla haram hükmü vermemiz doğru olmaz” diyerek yuvarlak, şaşırtıcı, etliye sütlüye dokunmayan bir cevap vermektedir.
Madem fetva meclisisin, madem karşında cevap bekleyen var, araştır, bul ve net cevap ver. Yoksa fincancı katırlarını ürkütür endişeniz mi var hoca !) efendi diye soruyorum.
Bir Müslüman olarak diyoruz ki;
İslam hukukunda alkollü içkiler yanında insanları uyuşturup akıl ve muhakeme kabiliyetlerini yok eden diğer bütün maddelerin kullanımı da haram kabul edilmiş ve şiddetle yasaklanmıştır.
Bitkilerden insanı öldüren veya aklını gideren, vücudu zehirleyen veya herhangi bir şekilde sağlığa zararlı olan şeyleri yemek haramdır. Örneğin: Afyon, haşhaş ve penç gibi sarhoşluk veren ve aklı bozan şeyleri yemek caiz değildir.
Alkollü içkilerin, hiç zarar vermese de, bir damlası bile haram olduğuna inanıyorsak içerisinde etil olkol bulunan bu içeceğin haram sayılmayacağını, kullanıldığı orana baktığınızda vücutta birçok hastalığa sebep veren kafeinin ve diğer maddelerin haram kapsamına alınmayacağını aksini kim iddia eder.
Müslüman’ım Helal yaşamak istiyorum. Helal yemek, Helal içmek istiyorum. Diyorsanız , bu tür yiyeceklerden içeceklerden uzak durmalısınız
Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalışan kapitalist düzeninin hokkabazları, ne idüğü belirsiz firmaların pazar cenneti olarak gördüğü ülkemizde dikkatli, olmalıyız.
İnancımızın, sağlığımızın ve gençliğimizin hırsızları, kan emicileri, vampirlerine karşı bir Müslüman olarak uyanık durmalıyız
***
ANSİKOPEDİK BİLGİ :
Enerji içeceği nedir?
Enerji içecekleri, dayanıklılığı ve fiziksel performansı arttırmak fikrinden yola çıkılarak üretilmiş içeceklerdir. Bazı enerji içecekleri özellikle atletler için üretilmiştir, ama çoğu genel kullanıma yöneliktir. Temel içerik maddeleri Kafein, ephedrine, Guarana; Güney Amerika'da yetişen bir bitkiden elde edilen bir tür kafeindir, Şeker, Vitamin B, taurin (basit bir aminoasittir ve bazı içeceklerdeki oranı 500 kadeh kırmızı şaraptaki orana eşdeğerdir. 340 ml de 1200mg taurin bulunmaktadır. Hayvan kökenli olabilmektedir), İnositol, glukoronolakton (metabolit ve glikoz parçalandığında oluşan bir çeşit karbonhidrat), Carnitine, Creatine,( Carnitine ve Creatine de amino asitlerdir ve hayvan kökenli olabilmektedirler. ) tatlandırıcı (Aspartam, asesülfam ve sakarinin kombinasyonu)( özellikle aspartamın içinde bulunan fenil alilin isimli amino asitin çocukların zeka gelişimlerini olumsuz etkilediği klinik deneylerle kanıtlanmıştır) ve etil alkoldür. Piyasaya çıkan bazı yeni ürünler, haşhaş tohumu özü veya efedrin de içermektedir.
Kafein, taurin ve glukuronolakton vücutta doğal olarak bulunuyorlar; ama asıl sorun bu maddelerin enerji içeceklerinde daha yüksek dozlarda bulunması. Bilim adamları, kafeinin gelişim halindeki beyni etkileyebileceğini, vücuttaki bağışıklığın azalmasına sebep olabileceğini belirtiyorlar. Araştırmalara göre, enerji içeceği tüketen çocuk ve gençler uykusuzluk, yatağını ıslatma ve anksiyete gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Günde iki ya da daha fazla enerji içeceği içen çocuklar sinirli, endişeli ve gergin olabiliyorlar.
‘Drug and Alcohol Dependence' Dergisi'nin son sayısında yayınlanan araştırma enerji içeceklerinin bilinçsiz kullanımlarına bağlı olarak gençler arasında kafein zehirlenmesinin her geçen gün hızla arttığını ortaya koyuyor.
Ayrıca, enerji içeceklerinin Madde bağımlılığına yol açmasından ve alkolle beraber alınmasının yaratacağı zararlardan ciddi endişe duyuluyor. Kafein bağımlılığı ve kafein yoksunluğu da gençleri bekleyen diğer tehlikeler.
Enerji içeceklerinin bazılarının bir şişesinde ancak 14 kutu kola içmekle alınacak miktarda yani 505 miligram kafein mevcut.
Kafein zehirlenmesi; sinirlilik, huzursuzluk, baş ağrısı, çarpıntı, ritim bozukluğu, uykusuzluk, terleme, ajitasyon, ellerde titreme gibi sinir sistemi ve mide ağrısı, göğüste yanma, bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi belirtilerine sebep oluyor. Hipertansiyon, kalp yetersizliği, ritim bozukluğu gibi hastalıkları olanlarda kalp ve yüksek tansiyon krizlerine yol açabiliyor.
Etiketlerinde diabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, metabolik rahatsızlığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar, 18 yaş altı kişiler, gebe ve emzikli kadınlar tarafından tüketimlerinin tavsiye edilmediği, alkolle birlikte kullanılmaması gerektiği yönünde birçok uyarının yanı sıra, spor yaparken tüketilmemesi gerekliliğine dair bir ifadenin de bulunması yasal zorunluluk haline getirilmelidir.
KAYNAK :
http://www.fetvameclisi.com/fetva-redbul-icecegi-29803.html“
Gazlı İçecekler” başlıklı makaleye cevap. Hüseyin Avnî. İZMİR
İbn Âbidîn, 1984 kahraman yayınları, c,l, s, 185, 188
Hidâye, Fethu’l-Kadîr:1/55 (metin)
Ebû Alî eş-Şâşî, Usûlü’ş-Şâşî:86 Mektebe-i İmdâdiyye- Mültân-Pâkistân
Yeniden Gıda Raporu. Dr.Müh.H.K.Büyüközer
Ve bir çok sağlık sitesindeki bilgiler
DERLEYEN : EROL KARA - Eylül 2016
İLGİLİ YAZILARIMIZ