@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Yurtdışından Telefon Getirmek




2021 Yılında Yurt dışından Telefon Getirecek Olanların Ödeyecekleri Harç bedelleri 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın konuya ilişkin tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni zamlar 1 Ocak 2021 itibarıyla yürürlüğe girdi. Geçtiğimiz yıllarda yurtdışından Türkiye'ye götürülen cep telefonlarında “IMEI Kayıt Bedeli” bir çok kez zamlanmıştı. Miktar son olarak 1838 Lira olmuştu. 1 Ocak 2021 tarihinden yurt dışından cep telefonu getirip, kayıt altına alacak vatandaşların ödeyecekleri IMEI kayıt tutarı 2 bin lirayı aştı.

Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanılır?

IMEI kaydı nasıl yapılır?

IMEI numarası nasıl öğrenilir?

İşte yurtdışından telefon getireceklerin bilmesi gerekenler

Daha önce 60 gün olarak uygulanan yolcu beraberinde getirilen cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınma başvuru süresi, yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün olarak değiştirildi.

Yurtdışından getirilen cep telefonların kayıt altına alınabilmesi veya cep telefonunuz çalındığı zaman cihazınızı IMEI numaranızın bilmeniz gerekiyor.

Birçok kişinin bilmediği IMEI numarasını öğrenmek ise çok kolay. Bütün cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşladığınız zaman IMIE numaranızı öğrenebiliyorsunuz.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yurtdışında getirilen cep telefonların nasıl kayıt altına alınacağına ilişkin paylaştığı önemli bilgilere gelince...

Yurtdışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim?

Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihazın 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.

Kayıt yaptırılma zorunluluğu bulunan cihazlar nelerdir?

IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekiyor. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar) 
Cihaz 12 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.

Yurt dışından gelen cihazımı kayıt altına aldırmam için herhangi bir süre sınırı var mı?

Yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemleri 120 gün içerisinde yapılması gerekiyor. 

Kayıt işlemini nerelerde yaptırabilirim?

Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapabilir.

e-Devlet kapısı üzerinden kayıt işlemini nasıl yapılır ve gerekli belgeler nelerdir?

e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabiliyor. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor ve kontroller elektronik ortamda yapılıyor. 

Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde  herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekiyor. 

Kayıt işlemi için öncelikle ne yapılması gerekmektedir?

Kişinin e-devlet sisteminden  kayıt hakkını sorgulaması; harç ücretini yatırması ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor.

Dekontta dikkat edilmesi gereken husus nedir?

Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait 15 rakamlı  IMEI numarası, ad ve soyadın, TC Kimlik numarasının yer alması gerekiyor. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmeli. 

Harç parası yatırıldıktan sonra kayıt işlemi tamamlanmış oluyor mu?

E-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişilerin (Yabancı bireyler)  ise abone kayıt merkezlerinden kayıt işlemini yaptırması gerekiyor. 

Harç bedelini bankaya EFT yapabilir miyim?

Harç bedeli EFT ile ödenebilmesi, kullanmakta olduğunuz bankanıza ait işlemlerde bulunması durumunda mümkün. 

Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediği nasıl öğrenilir?

e-Devlet kapısı üzerinden sorgulama yapılarak öğrenilebilir. 

@erolkaranet - 02.01.2021
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm