@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Sosyal Hizmet Diye Buna Denir



 
Sosyal Hizmet Diye Buna Denir

Geçenlerde kısa bir süre kaldığım Zeytinburnu’nda sosyal hizmet anlayışına şahit oldum.
Ve örnek olur ümidiyle de burada gündeme getirmek istedim.

Namaz kılmak için ilçenin kenar semtlerinden birine gittim. Sokak arasında kalmış camiinin şadırvanında abdest aldıktan sonra kurulanmak için peçete aramak istediğimde ilk gördüğüm her musluğun üzerinde rulo halinde kâğıt havlunun asılmış olduğunu görünce şaşırdım.

Abdest sonrası kurulandıktan sonra ücret ödemek için sorumluyu aradığımda bulamadım. İçeride bulunan vatandaş ne aradığımı sorunca para verecektim dediğimde tuvaletler bedava ağbi demez mi?

Yok artık dedim..

İstanbul’da ücretsiz bir cami tuvaleti..

Evet, biraz araştırma yapınca Zeytinburnu Belediyesi tarafından asılmış bir tabela ile karşı karşıya kaldım.

Resimde gördüğünüz gibi “Bu caminin tuvalet ve şadırvan temizliği Zeytinburnu Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Tuvaletle ücretsizdir.”

Allah uygulamayı hayata geçiren herkesten razı olsun.

Yıllarca cami tuvaletleri ücretsiz olsun demekten ve hatta Diyanet’e defalarca dilekçe yazmaktan gına gelmişti. 

Merkezi yerlerde büyük rant getiren cami tuvaletleri yüzünden cami görevlileri dışında müftülerin bile savaşına şahit olmuştur. 

Tuvaletçi avanta vermedi diyen imamın kavgasına dahi şahit oldum.

Böylesine vahim bir durum yani.

Bazı camilere konulmuş turnikelerle kaçış imkânı dahi verilmiyor, önce para sonra giriş serbest anlayışı içinde ihtiyacı gidermenize izin verilen camiler var. Şişli Merkez ya da Hırka-ı Şerifte Mesih Ali Paşa cami gibi...

Hatta para da verseniz kolonyadan, peçeteden geçtim sabun olmayan cami tuvaletleri dahi mevcut. Mesih Ali Paşa Cami tuvalet sorumlusuna sorduğumda suyu bulduğuna dua et gibi sert bir cevap almıştım.  Hem para ver, hem azar işit (!).. bazı cami tuvaletlerinde ise para vermeyenleri fırça ile kovalayanları da pek çoğumuz görmüşüzdür.

Eminönü’nde bulunan cami tuvaleti de sizden para istemiyorlar ama sandık koymuşlar, talebelere yardım adı altında “ne verirseniz” tarzı para alıyor. Sultangazi Ravza Camiinde de ücret alınmıyor. Cami kendi çabalarıyla hizmetli tutmuş, vatandaştan para almıyor. Belki bilmediğim daha çok camiler vardır. Aslında şurada burada diye saymamak lazım. Ama ücretsiz cami tuvaleti her yerde olmalıdır.

En azından prostat yüzünden zor anlar yaşayan yaşlılara bu hakkı verelim. Namaz saatlerinde almayalım.

Konuyu dağıtmayayım.

Öğrendiğim kadarıyla Zeytinburnu Belediyesi geçen yıl 2014 Ramazanından beri ilçede bulunan vakıfların sorumluluğunda olmayan tüm camilerde tuvalet seferberliği başlatmış. Sorumluluğu almış.

Sabahtan Akşama vardiyalı olarak çalışan temizlik işçileri her an ellerinde paspas kirlenmesine izin vermiyor. Ayak ve yüz silmeniz için rolu havlular her musluğun üstünde, tuvalet kâğıdından kâğıt havluya, sıvı sabundan parfüme kadar her detaya dikkat ediliyor. Yerler tertemiz.. Hem bedava hem insana layık. Hizmet başlamadan önce tüm cami tuvaletlerini önce restore etmiş, aynalar takmış, tesisatları yenilemiş ve ardından temizlik ekibini de oralardan ayırmamış.

Böyle dört dörtlük cami tuvaletini bir de Emirgan’da görmüştüm. Ancak ücretliydi.

Tüm camilere nasip olur diyorum. Ve şarkıcı, türkücü çıkartarak sosyal belediyecilik yaptığını iddia eden şovcu belediyelere de “sosyal belediyecilik Zeytinburnu’nda gidin de ders alın” diyorum.
İnsana saygıdır bu..

Sahneye soytarı çıkartıp ayak üstü insanları çalgılarla oyalayacağınıza bu tür hizmetlerle vatandaşın karşısına çıkmanız dualara sebep olur.


Ben Zeytinburnu ilçesinde oturmuyorum, o belediyeden kimseyi de tanımıyorum ama başta Başkan olmak üzere emeği geçen herkesi alkışlıyorum. Allah razı olsun.

Darısı tüm camilerimizin başına..

Erol Kara - 26.09.2015

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam