@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

Doktorlar Tahlil beğenmiyor, Vatandaş Koşuyor, Devlet Zarar Ediyor



Doktorlar Tahlil Beğenmez Oldu
Tahlil istemek ayrı beğenmemek ayrı Bu ne demek diyeceksiniz. Her hasta doktora gidiyor. Direk tahlil isteniyor.
Tahlil sonuçları en erken bir gün sonra doktorun önüne geliyor ve o doktor sizi bu kez bir başka doktorun görmesinin faydalı olacağını söylüyor. Ola ki diğer doktora da tahlilleri aldığınız gün muayene olma imkânı bulsanız da gittiğiniz ikinci doktor da sizden aynı tahlilleri bir kez daha yapmanızı istiyor.
Neden.. Aynı hastanedeyiz. İstenen tahliller aynı, tahlil sonucu aynı laboratuardan alınmış ama doktor onlara bakma tenezzülünde bile bulunmuyor
Neden, niçin anlayamıyorum.
Sorunca da “ doktor benim sen değilsin, ne diyorsam o” aba altından gösterilen sopa oluyor, aldığınız cevap
Yolu hastaneye düşenler çok iyi biliyor ki tahlil olmadan hastaneden çıkmak imkânsız.
Her vatandaş gibi kendi adıma yada yakınlarımla haşır neşir olduğum hastanelerden uzak kalamıyoruz. Genellikle kamu hastanelerini tercih ettiğim için yapılan israf ve zaman kaybından ötürü üzüntü duymaktayım. Ve buradan Sağlık Bakanlığının belki de bilgisi altında bulunan durumdan bir kez daha söz etmek istiyorum.
Baş ağrısı için doktora gittiniz. Doktor, teşhis ve tedavi için hiç gerekmediği halde sizden kan, idrar, beyin-omurilik sıvısı tahlili, tomografi, MR, anjiyo, gastroskopi, sistoskopi, alerji testi vs vs istiyor.
İstemesi gereken nelerdir pek anlamış değiliz. Ha bir de gittiğiniz hastanede yeterli donanım yoksa özel hastanelere yönlendirilmeniz işten bile değil.
Doktor aslında ya başını belaya sokmamak için ya da başından savmak için ya da “başkası teşhis koysun ben anlamam” dememek için veya tahlillerle uğraşmazsınız da çeker gidersiniz yaklaşımı ile bunu istiyor alabilir.
Çünkü bilhassa araştırma hastanelerinde her gittiğinizde farklı doktorla karşılaşıyorsunuz. Çok inat eder ve randevuyu o doktora alabilirseniz aynı doktorun karşısına çıkma imkânı bulabilirsiniz.
Görev sırasında şiddete maruz kalmaktan, şikâyet edilmekten veya haklarında dava açılmasından korkan doktorlar, hastaya doğrudan müdahale yerine, bu yöntemle sorumluluğu üzerinden atmak istiyor.
Olabilir.
Gerçekten ihtiyaç olanları isteyenler müstesna. Onları tenzih ediyorum. Özel hastanelerin gelir kapısı olan testler kamu hastanelerinde farklı bir uygulama içinde.
Adeta devleti zarara sokmak gibi görüyorum.
Bir doktorun yaptırdığı testleri diğer doktor kabul etmiyor. Ayniyle vaki yaşadım.
Gereksiz ve tekrar tekrar yapılan testlerin “Sağlık harcamalarını” artırmadığını kim iddia edebilir. Yoğunluktan günler sonrasına verilen sonuçlar hastanın teşhis ve tedavi sürecinin uzatıyor mu uzatmıyor mu ?
Hastanelerde moda olmuş. Daha fazla tetkik, daha fazla ilaç, daha fazla konsültasyon talep ediliyor.
Doktorlar bu duruma “Defansif tıp” diyor. Ama bu durum ben gibi cahilin bu tür işlemlerin bir taraftan sağlık harcamalarının artmasına,  doktorların ve laboratuarların boş yere zamanını almasına, diğer taraftan hastayı da gereksiz masraflara ve daha da önemlisi risklere soktuğunu bilmesine yettiğini anladığıma göre pek Sayın Tıp çalışanları, devletten maaş alan, gerektiğinde geçinemiyoruz veya şiddet gördük diye her fırsatta sokağa çıkan Hipokrat yemini etmiş emekçilerin bilmediği bir durum değil, herhalde…
Ha bir de sorması engellenen hasta ile doktor arasındaki psikolojik bir durum da söz konusu. Bu da kendi kendimizi kandırma oluyorsa da şunu da diyebiliyoruz. Doktor benden bir sürü tahlil istedi. Demek ki önemli bir durum var, iyice tetkik etmek istiyor. Aile boyu hastamla bir sürü para harcayarak tahlil peşinden koşuyorsam çok ilgili bir doktora rast geldim, yaptırmadığı tetkik-tahlil kalmadı” siye söylenmemiz de işin cabası..
Acaba beyaz önlüklüler hem vatandaşı hem de devleti kandırmaktan nasıl bir zevk alıyor dersiniz.

EROL KARA- 03.09.2015
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda