@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Aykırı bir kurban yazısı



Araf’tan önce yarattığı her varlığa merhametli Araf’tan sonra sadece iman edenlere merhametli olan Âlemlerin Rabbi şanı yüce Allah-u Teâlâ hazretleri ilahi kitaplarında “namaz kıl, kurban kes” diye emir buyurdu.
Bunu tüm peygamberler uyguladı.
Allah'a ve Peygamberlere iman edenler de uyguladı.
Allah-u Teâlâ’ya hamdolsun ki bizim neslimize kadar gelen kurban ibadeti bu itaatin bir devamıdır.
Kurbanı kurban olarak kesenlerin niyetleri de Hak Teala hazretlerinin katında makbul olsun.
Üzerinde en çok tartışılan, polemiklere sebep olan, her telden, her yönden çekiştirilen Kurban ibadetinin yapılmasına birkaç gün kala farklı bir yazı ile huzurunuza gelmek istedik.
Kurban nasıl kesilirden başlayacağız,
Seferi olanın Kurbanı, Kurbanda vacip sünnet nafile durumu, Afrika fiyatına verilen vekâletin durumundan, Vekâlet ama kime, Vekâlet ama hangi durumlarda söz edeceğiz.
Peygamber Aleyhisselam’ın kurbanı, İbrahimi Kurban, Kabil’in kurbanından söz edip Kurbanda doğru bilinen yanlışlar ile Faize kalan Kurban ve yazımınızın gidişatına değecek hatırlatmalar, uyarılar ve kurbanın kurban olması için nelere dikkat etmemize âcizane değineceğiz.
Dilimiz sürterse affediniz.
Efendim, önce kurban nedir diye söz edelim.
Kelime-i şahadet iman dünyasına girmenin anahtarı, namaz verilenlerin şükrü,teşekkürü, oruç sabrın yaşanması, zekat paylaşmanın adı, hac huzura varmanın provası, kurban can ve malın istendiğinde Allah-u Teala hazretlerine, asıl sahibe iade edileceğinin göstergesidir.
Kurban adanmadır, kurban yaratana canın teslimidir, kurban sunudur…
Kurban binektir. Bu binek neyin ihtiyacıdır. Sırattan geçitçe en çok ihtiyaç duyulacak binek durumundadır.
Ayaklarımızın kaymasından en çok korkacağımız, kaydığında cehennem çukurlarından birine yuvarlanacağımız köprüden geçerken muhtaç olacağımız binektir.( Kenzu’l-ummâl, 5/88, hadis no: 1274)
Öyleyse bineğimizi güzel seçmeli değil miyiz?
“Acaba şu kurbanlardan hangisine binsem?” dedirtecek dünyada iken kestiği kurbanlar önü sıra arzı endam ederken en kuvvetlisi, en gösterişlisini tercih etmeyecek mi?
Ne demiştik. Kurban nedir? Türk Dil Kurumu, kurbanın mecazi anlamını şöyle açıklar: ;Bir ülkü uğruna feda edilen ya da kendisini feda eden kimse.
Şimdi düşünelim. Yaşamımız, malımız hepsi Allaha aittir. Verilen nimetler Allaha aittir. Bunları bize sunan Allaha da şükrün karşılığı namaz ile kurbandır. Kendimizi kime feda etmeliyiz. Tabii Yaratana. O halde Yaratana karşı kendimi feda ederken en günahsız, en güzel halimizle sunmaktan öte ne düşünebiliriz.
İşte Kurban da verilen nimetlerin, canın, malın, evlatların, güzelliklerin karşılığında bir sunudur.
Ama bu sunu Kabil’in sunusu gibi olmamalıdır.
Söz buraya gelmişken zamanımızda bize sevimli gösterilen, kişisel ve kurumsal menfaatlerin karşılığında aldatılan insanların kestiği kurbanların bir kısmının da Kabil’in kurbanı gibi olduğunu söylersek pekte haksız sayılmayız.
Hz. Âdem Aleyhisselam’ın iki oğlundan biri olan Kabil’in kurbanı gibi bir kurbandan rabbim hepimizi muhafaza etsin.
Kurban; şanı yüce Allah'ın rahmetine, merhametine yaklaşmak için ibadet niyeti ile kesilen özel hayvandır, deniliyor.
İfadeye dikkat edelim, özel bir hayvan…
Kurbana fıkıhta “udhiyye” Kurban Bayramı vakti kesilen hayvan diye tabir edilmektedir. Kurban kesmeye ise “tadhiye” denir ki; ibadet ve taat niyetiyle, belli vakitte belirli hayvanı, boğazlamaktan ibarettir. Buna “zebh” ve “nahr” da denir.
Belirli hayvandan maksat; koyun, keçi, sığır ve deve gibi şer an kurban edilmesi caiz olan hayvanlardır. Belli vakitten maksat, kurban bayramı günleridir. Kurbanın hükmü dünyada bir vacibi yerine getirmek, âhirette sevap kazanmaktır.
Sözlükte yaklaşmak anlamına gelen kurban, Allah'a (cc) yaklaşmayı Allah (cc) yolunda malların feda edilebileceğini, Allah'a teslimiyeti ve şükrü ifade eder.
Kurban Allah'a (cc) yaklaşmak maksadıyla ve yalnız O'nun (cc) rızasını kazanmak için kesilir. Hazreti Peygamber Aleyhisselam "Allah'tan başkası namına hayvan kesene Allah lânet etsin." (Müslim, Nesâî) şeklindeki ifadeleriyle uyarmıştır. (Şamil İslam Ansiklopedisi)
Kurban nedir sorusuna cevabınız anladık inşallah..
Gelelim Kurban nasıl kesilir meselesine…
Fiziki olarak kurban nasıl kesilir kasaplardan bu işi bilenlerden öğrenin.
Biz takva ile kurban nasıl kesilire değineceğiz. (Takva ile Kurban kesmek yazımız için tıklayınız
Kurban ile ilgili diğer yazılarımızı okumanızı tavsiye ederiz.

EROL KARA 21/10/2012
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam