@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Ucuz diye satılan Kanola yağı sağlıklı mı?



Son aylarda yemeklik yağlara gelen zamların ardından ortaya çıkan yağlar sağlığımızın düşmanı mı?

Yemeklik sıvı yağa gelen aşırı zamlar enflasyonu azdıracak bir şekilde satılırken daha ucuz yağ almak isteyen tüketicilere altrernatif yağlar sunulmaya başlandı.

Yıllar önce sadece zeytinyağı tüketilirken, bu ürünün pahalılaşması ile piyasaya ayçiçek yağının ortaya çıkmasına neden oldu. Ayçiçeği yağı satışları zeytinyağını orta ve alt tabakaya unutturken bu kez %100 e varan zamlarla satılmaya başlanan ayçiçek yağının alternatifi olarak piyasaya halka yabancı yağlar sürülmeye başlandı.

Soya yağının fazla talep görmemesi ile arayışa giren yağ üreticileri Kanola yağı adı altında sentetik yağı piyasaya sürdüler. İlk çıktığında ayçiçek yağının yarı fiyatına satılan kanola yağı bir anda %80 artışla satılmaya başlandı.

Üreticilerin verdikleri ilanlarla ya da medya programlarıyla bu yağın çok faydalı (!) olduğu belirtildi. ""Bu yağ piyasadaki tüm yağlarla karşılaştırıldığında en düşük doymuş yağ içeriğine sahip. Ayrıca kanola yağı Amerikan Gıda Birliği'nden 'Ürün Kabul Ödülü' ve Amerikan Sağlık Vakfı'ndan 'Yılın Sağlıklı Ürün Ödülü'nü aldı. Türkiye'de tüketimi düşük olmasına rağmen, dünyada en çok tercih edilen yağlardan biri" tarzında hakkında olumlu söylene yağın hiç te söylendiği kadar masum olmadığı hatta Avyrupda bir çok ülkede yasak olduğu öğrenildi.

KANOLA YAĞI VE KANSER RİSKİ….

İşin gerçeği araştırıldığında Kanola Yağının, Kolza bitki tohumlarının genetik yolla ıslah edilmesi ile elde edilmiş tohumlardan üretilen bir yağ çeşidi olup yağ bitkilerinin içinde en fazla zehirli olanı olduğu göreceksiniz. Bunun için arama motorlarında "kanola" yazıp çıkan tüm bilgileri okumanızı tavsiye edeceğim. Öğrendiğim şekliyle işin daha kötüsü bu yağın çıktığı bitkinin çiçeklerinin öldürücü zehirli olduğu için böceklerin bu bitkiyi yemediğini göreceksiniz .

İşte Kolona yağının masum olmayan yüzü ;

Kanada tarafından geliştirilip dünyaya tanıtıldığından dolayı "Canadian oil, low acid" kelimelerinin başlangıç harflerinin birleştirilmesinden oluşturulan canola(kanola) ismi ile yayılmıştır.

Kolza yağı uzun yıllar makinalarda ve bilhassa buharlı makinalarda yağlama maddesi olarak kullanılmıştır. İkinci Cihan harbinden sonra yenebilir yağ yapımına yönelinmiş 1950 li yıllarda marketlerde satılmaya başlanmışdı.

Ancak hayvanlar üzerinde yapılan deneyler insan sağlığında kalp hasarlarına sebep olduğunu ortaya koydu. Bunun üzerine bazı ülkelerin araştırmacıları bu yağın kullanılmasının tehlikeli olduğunu bildirdiler.

Yıllar gittikçe kötüye gidiyor. Kozla (kanola)yağı, insanda ve hayvanda amfizem solunum sıkıntıları, kansızlık, kabızlık, aşırı duyarlılık ve körlük sebebi olabiliyor. Yasak edildiği tarihte İngiltere ve Avrupada 1986-1991 arasında sığır, koyun vs gibi büyükbaş hayvanların yemlerinde kozla yağı kullanılmakta idi. O dönemde hızla DELİ DANA hastalığı başgöstermişti.

Kanola yağının etkileri konusunda fareler üzerinde yapılan çalışmalar pekçok problemleri göstermiştir. Farelerde kalp, böbrek, böbrek üstü ve trioid bezlerinin yağlı dejenerasyonu gelişme göstermiştir. Diyetlerinden kanola yağı çıkarıldığı zaman birikimler eriyor,fakat organlardaki hasarlı dokular geride kalıyor. Kanola yağı bağışıklık sistemini de zayıflatıyor.

Bu yağda yoğun bir şekilde bulunan erusik asitin akciğer kanseri ile bağlantıları üzerinde durulmaktadır. Sinir ve kan dolaşım sistemlerinde de zararlı etkileri olduğu bildirilmektedir. Zararlı etkilerinin kanola yağının doğrudan bir trans yağ asidi oluşu ile ilişkilendirilmektedir.

Bu yağlar kullanılarak üretilen margarinlerin daha da büyük bir risk taşıyacağı ifade edilmektedir.

Diğer yandan, Kanola tohumlarının genetik yapısı üzerinde oynanarak daha düşük erosik asit oranlı yağ elde edilmeye çalışılmakta olduğu bildirilmektedir.

Problem, çok ucuz olduğu için, haberimiz olmadan ekmekte, margarinde ve her çeşit işlenmiş gıdada kanola yağının kullanılmış olabileceğidir. Burada tüketici olarak bizim uyanık, bilgili ve sorgulayıcı olmamız önemlidir. Böylece gıdalarımızın içerisine katılabilecek bu gibi zararlı katkıların bilgisini önceden temin etmiş oluruz. Sağlıklı olmadığı için, Yemek yağı ve salata yağı olarak kanola yağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

KARIŞIM YAĞLARDAN DA UZAK DURUN

Bazı yağ firmaları da ucuz yağ adı altında karışım yağlar üretmektedir. Üretilen yağların ayçiçek yağlarına oranla %40 daha ucuza piyasaya süren üreticiler bunun da yararlı olduğunu iddia etmektedirler. Karışım yağ olarak satılan bu yağ çeşidi de üretilmiş tüm yağların ( soya, konala, mısır , ayçiçek gibi yağların bir araya getirilmesiyle oluşuyor.

Bugün için bu tür yağlardan ve türevlerinden uzak durmanın daha uygun olacağını düşünüyoruz.


Kaynak:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canola
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/canola.htm
http://www.aspartame.ca/page_oho3.htm

EROL KARA

Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam