
Adeta bir işe giriş pasaportu...
Gerek iş ilanlarının altlarında yazılı olan gerekse de iş için müracaat ettiğiniz kurum ya da kuruluşların iş arayanlardan ya da iş müracaatında bulunacaklardan istenilen ve artık elzem olan bir belge...
Artık firmalar eleman aradıklarında “lütfen cv'inizi fakslayınız” ya da “cv’ nizle birlikte müracaat ediniz” tarzında kelimeleri sıkça kullanmaya başladılar Hatta bazı firmalar eskisi gibi hemen görüşmeye çağırmamakta , cv’ lerin faks ya da e-mail yoluyla gönderilmesini istemektedirler.
Aslında bunları göndermekle de iş bitmiyor, firma görüşmeye çağırdığı zaman faks, e-mail ya da posta ile gönderdiğiniz özgeçmiş belgelerine aldırmaksızın bir de şirket girişlerinde oturtulan santral operatörlerine, bekçilere, hadi biraz daha iyimser olsun personel departmanlarında çalışan personelin eline tutuşturdukları fotokopi ile çoğaltıldığı için bazı yerleri bozuk çıkmış, bazen yamuk sözüm ona başvuru formlarını önünüze uzatırlar. “lütfen doldurunuz” emrivakisi ile tekrar özgeçmişinizi doldurmak zorunda kalırsınız.
Siz “ben özgeçmişimi göndermiştim” deseniz bile, bu sözünüz kulak arkası edilir. Eğer yanınızda kalemde götürmediyseniz vay halinize , kalem istediğinizde ekşimiş bir suratla da karşılaşabilirsiniz de... Cv nizi gönderdikten sonra sizleri neler bekliyor, karşılacağınız sürprizler neler olacak bir başka yazımda
Neyse konumuza dönelim. Yazımızın konusu iş başvurusu
İş başvurusu yaptığınız her yere ya da önünüze uzatılan her özgeçmiş bilgilerinin içeren başvuru formunu detaylı olarak doldurmayın. Neden ?...Belki duymayanınız vardır ama ben yine de söyleyeyim. Bazı sözüm ona akıllı geçinen kişiler ya da şirketler hatta güvenilir diye tanıyabildiğiniz firmalarda çalışan art niyetli şahıslar özgeçmiş belgelerinden edindikleri bilgilerle bankalara kredi kartı ya da kredi işlemleri gibi bankacılık işlemlerinde bu bilgileri kullanmaktadır. Bazıları sizlerin özgeçmişlerinizle internetten alışveriş yapmakta, sahte kimlik çıkartmakta , imzaladıkları senetlere ya da GSM firmalara dahi bu bilgilerden yararlanarak müracaat etmektedirler.
Çözüm ne...?
Siz siz olun nerede olursa olsun ya da nereye olursa olsun detaylı özgeçmiş bilgilerinizi göndermeyin. Eğer firmada bir form dolduruyorsanız ya da faks, mektup, e-mail yoluyla özgeçmiş gönderecekseniz; yapacağınız tek şey gerekli olan bilgileri yani herkesçe rahatlıkla bilinecek olan bilgileri yazıp göndermeniz ya da yazmanızdır...
Mesela; sadece adınız soyadınız, yaşınız, doğum yeriniz, medeni haliniz, erkekseniz askerlik yapıp yapmadığınız, oturduğunuz yerin adresi, iş deneyiminiz, çalıştığınız yerler , referanslarınızdan bir ya da ikisinin telefon numarası ile adı.
Ve ..” sayın yetkili... Daha fazla detaylı bilgi veremediğim için özür diler, gerekli evrak ya da bilgiler karşılıklı görüşme esnasında ya da işe girdikten sonra verilecektir tarzında ” bir not..yazmayı asla unutmayın.
Bunun dışında doldurmamanız gereken bilgiler ;Baba ve annenizin adı . Bilhassa annenizin kızlık soyadı . Eşinizin ya da çocuklarınızın adı.. TC numaranız .. Nüfus cüzdan bilgilerinin kütükte yazılı olan bilgileri, Daha önce çalıştığınız yerden aldığınız veya istediğiniz ücret ..
Nüfus cüzdan suret örneği, İkametgah senedi gibi belgeler....Hobileriniz .. Mümkünse fotoğraf...Acilde haber verilecek kişilerin adı adresleri telefonları ..
Bu bilgileri işe alındıktan sonra , firma sizi sigortalı yaptıktan sonra ve güveniyorsanız , verirsiniz. Bizden söylemesi.
BİR HABER
PKK'nın yeni tuzağı
Emniyet PKK'nın gazetelere verdiği sözde iş ilanlarıyla birçok kişinin özgeçmiş ve kimlik fotokopisini toplayıp bu bilgilerle başkalarının adına cep telefonu abonesi olduğunu ortaya çıkardı. PKK cep telefonlarını uzaktan kumandalı bombaların patlatılmasında kullanıyor
Terör örgütü PKK'nın uzaktan kumandalı bombaların patlatılmasında kullandığı cep telefonlarını masum insanların üzerine kaydettirdiği ortaya çıktı. Emniyet PKK'nın iş ilanı vererek vatandaşlardan özgeçmiş ve kimlik fotokopisi topladığını ve bu bilgilerle de başkalarının adına cep telefonu abonesi olduğunu tespit etti. Örgüt mensupları üzerinden çıkan cep telefonlarının farklı isimler adına kayıtlı olduğunu tespit eden emniyet, teröristlerin kullandığı cep telefonlarının abonelerini sorguladıklarında, örgütle ilişkisi olmayan, abonelikten bilgisi bile bulunmayan masum insanlarla karşılaştılar.
İŞ ARAYANLAR KULLANILIYOR
Emniyet birimlerinin tespitine göre PKK kullandığı cep telefonlarını almak için şöyle bir yöntem uyguluyor: Örgüt en fazla iş arayan masum insanları kötü emellerine alet ediyor. Önce gazetelere iş ilanı veriliyor. İş arayan vatandaşlardan kişisel bilgileri ve nüfus cüzdan fotokopileri toplanıyor. Bu bilgiler ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile GSM abone merkezlerine başvuru yapılıp cep telefonu abonesi olunuyor. Böylece iş başvurusu yaptığını düşünen vatandaş adına abonelik yapılmış oluyor. PKK masum insanlar adına kayıtlı cep telefonlarını örgüt mensuplarının kendi içindeki haberleşmelerinde kullanılıyor. Böylece istihbarat birimlerinin yaptığı telefon dinlemelerinde örgüt üyeleri izlerini kaybettiriyor. Bu telefonlar ayrıca örgütün son dönemde yöneldiği uzaktan kumandalı bombaların patlatılmasında da kullanılıyor.
EROL KARA - 30.09.2015 - Son Güncelleme 15.09.2020