@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Bankaların artı para tuzağı



Artı Para nedir;

Banka tarafından müşteri hesabı için öngörülen limitten belirli bir miktar daha fazlasını kullanma imkânı veren tutara artı para kredisi denir.

Bilhassa vadesiz mevduat hesabında yeterli miktarda para olmasa bile, limitler dâhilinde birçok bankacılık hizmetinden yararlanma olanağı sağlayan bir kredili mevduat hesabıdır.
Hesapta yeterli para olmasa bile nakit çekebilir, faturalarınızı, kredi kartı borcunuzu ödeyebilir, havale, eft yapabilirsiniz. Ödemeleriniz aksamaz ancak kullandıkça ve geciktirdikçe faiz ödemeye başlarsınız. Ödemeler aksadığı zamanda banka ya da finans kurumunca icra takibine muhatap olursunuz.

ARTI PARA KREDİLERİNE DİKKAT

Bankalar hesap açan - kredi alan müşterilerine" artı para kredisi" adı altında ek bir kredi daha açmaktadırlar. Bu kredi çeşidi otomatik fatura ödeyen, bireysel ya da ihtiyaç kredisi alan, kredi kartı kullanan, düzenli ödeme emri veren vatandaşlara açılmaktadır.

Artı para hesabı, Banka tarafından müşteri hesabı için öngörülen limitten belirli bir miktar daha fazlasını kullanma imkânı veren tutar, acil ihtiyaç kredisi diye tanımlansa da bu banka müşterisi için adeta tuzak olmaktadır. Genelde en fazla icra takibinin tutulmasına sebep olan bu artı para kredisi banka müşterisinin başta fazla önemsemediği ancak icra takibi sonunda duyduğu ve çıldırmasına sebep olduğu bir kredi çeşididir.

Bazı maaş müşterilerine de açılan bu artı para kredisinde işleyiş şu şekilde olmaktadır. Hangi amaçla hesap açılırsa açılsın banka hesap açan müşterisine en tatlı diliyle şunları söylemektedir. " Siz bankamızın en değerli müşterisisiniz. Bankamıza vermiş olduğunuz otomatik fatura emirleriniz sırasında, bireysel ya da ihtiyaç kredisi öderken sıkıştığınız ay içinde sizin kısmen mağduriyetinizi giderir. Kredi kartı ödemenizde size bir kaç gün ödeme kolaylığı sağlar. Düzenli ödeme emri verdiğiniz ödemelerinizde unutur ya da para bulamadığınızda sizin adınıza hemen ödeme yapan çok çok küçük (!) oranda faiz ödemenize sebep olacak bir dost (!) kredi çeşididir. Biz bunu sizin hesabınıza eklemek istiyoruz" Bu tatlı dilli, saygılı ve her an müşterinin nakit akışına sıkıştığı anda yardımına ulaşacak bu kredi şartlarına dikkat etmeden balıklama atlayan vatandaş bir gün bu kredinin kurbanı olmaktadır. Ve en çok banka hacizleri bu hesap türünde vatandaşın karşısına çıkmaktadır.

Bununla ilgili haciz takibi ile karşılaşan vatandaş " bu ne kardeşim, ben böyle bir hesap açmadım. Sizi dava edeceğim, sahtekârlar üçkâğıtçılar, hain bankacılar " diyerek başta banka avukatları olmak üzere karşılarına çıkan herkese bağırıp çağırmaktadır. Mahkemeye gidenler de davayı kaybedince %40 oranındaki icra inkâr tazminatına da muhatap olarak katmerli bir şekilde bu borcu ödemek zorunda kalıyorlar.

Böyle bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız kesinlikle şunu yapmalısınız. Çalıştığınız bankadaki "artı para kredisi" hesaplarını ya hiç açtırmayın ve ya açtırdıysanız ya da bunun farkında değilseniz araştırıp HEMEN KAPATINIZ. Ayağınızı krediye kredi hesabı açarak değil yorganınıza göre uzatınız.

KREDİ KARTI BORCUNU KAPATANLARA

Bankalar, borcunu sıfırlayıp, kredi kartını kullanmaktan vazgeçen müşterilerine, kapatılan borcun birikmiş faizi yüzünden icra takibi başlatıyor. Bu da, bankaların kapatılan borç için, faizi bir sonraki ayın ekstresine yansıtmalarından kaynaklanıyor. Bankalar, borcu kapattığını düşünen müşterilerinin, son ekstreden kaynaklanan faiz borcunu bekletip, aylar sonra katlayarak alma yoluna gidiyor.

Bankaların bu uygulamasından ekstrede yer alan miktarın tamamını ödeyerek, borçtan kurtulduğunu düşünen kredi kartı müşterileri etkileniyor. Taksitlendirilen borcun tamamını kapatan müşteri, kapatılan borca da faiz uygulanacağını hesaba katmıyor. Oysa bankalar, borcun tamamı kapatılsa dahi, faiz uygulamaya devam ediyor. Kapatılan borcun faizini de bir sonraki ayın ekstresine yansıtıyor. Şayet müşteri, borcu kapattıktan sonra bankayla irtibatını keserse, bir sonraki aya yansıtılan faizden haberdar olmuyor. Banka da, kalan faiz borcunun belli bir düzeye ulaşmasını bekliyor ve icra takibine başlıyor. Aylar sonra katlanmış faiz borcunun icra takibiyle karşılaşan müşteri, bir anda neye uğradığını şaşırıyor.

Son aylarda kredi kartı borçlarının takibini hızlandırdıklarına dikkat çeken bankacılar, kredi kartı müşterilerinin bu tür sürprizlerle karşılaşmamaları için kapatılan borçla ilgili sonraki aylara ait ekstrelerin mutlaka takip edilmesi gerektiğine değiniyorlar. Bankacılar ayrıca, bu tip sorunların yaşanmasına adres değişikliklerinin de yol açtığını söyleyerek, ‘‘Borç kapatılsa bile müşterinin adres değişikliğini bankaya bildirmesi gerekiyor. Adres değişikliğini bankaya bildirmeyen müşteri, gönderilen ekstreleri alamıyor. Çünkü taksitlendirilmiş borcun faizinin yanı sıra, hesap kesim tarihinden sonra yapılan alışverişler de bir sonraki ayın ekstresine yansıtılıyor. Bunu göz önüne almayan müşteriler, son ekstreyi ödedikten sonra kartı kırıp atarak, bankayla ilişkilerinin kalmadığını düşünebiliyor. Oysa borç, faiziyle birlikte gittikçe kabarıyor'' dediler.

Aman dikkat…. ! Yarın geç olmasın.

EROL KARA - 30.09.2015 @erolkaranet
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam