@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Reklam


Taşköprüde Tarım Ürünleri



Sarımsak

Sarımsak, ilçenin en önemli tarım ürünlerinin başında gelir. Bu ürün ilçenin simgesi haline gelmiştir. Dünyanın en kaliteli sarımsağını yetiştiren ilçede yıllık sarımsak üretimi  20.000 tona ulaşmaktadır.

Taşköprü’nün kültürünü ve tarım ürünlerini ülke içinde ve ülke dışında tanıtma amacıyla, her yıl eylül ayının ilk haftasında “ULUSLARARASI TAŞKÖPRÜ KÜLTÜR VE SARIMSAK FESTİVALİ” adı ile bir festival düzenlenmektedir.

İlki 1987 yılında ulusal nitelikte düzenlenen festivale, 1988 yılından itibaren uluslararası bir hüviyet kazandırılmıştır. Festival süresince yerli ve yabancı halk oyunları ekiplerinin gösterileri, yağlı güreşler, at yarışları, cirit gösterileri ve ünlü sanatçıların konuk olduğu müzik şölenleri gibi geniş ve çok yönlü etkinliklere yer verilmektedir.

Festival, üretilenin tüketiciye yeterince ulaşabilmesi için, tanıtımın öneminin idraki ile yapılmaktadır. Taşköprü’nün simgesi olan Beyaz Altın (sarımsak) bu festival vasıtası ile daha geniş halk kitlelerine duyurulacak, daha çok tüketilecek ve böylece emek değer bulacak, sarımsak üreticisi alın terinin karşılığını alarak yarına daha güvenle bakacaktır. Ayrıca geçmişine, kültürüne ve toprağına bağlı
Taşköprü insanı, kendi bağrından çıkan, kendi yetiştirdiği insanları ile bu festival vasıtası ile kucaklaşıp hasret giderme imkânına kavuşacaktır.

Festival sırasınca en iyi sarımsak üreticilerine ödüller de verilmekte, gelen konukların Taşköprü’nün meşhur konukseverliği ile ağırlanıp, iyi intibalarla ilçeden ayrılmaları sağlanmaktadır.

Pancar

Pancar
Pancar da ilçe tarım ürünleri içinde önemli bir yere sahiptir. Kastamonu’ya bağlı Kastamonu Şeker Fabrikası’nın ihtiyacı olan pancarın çok büyük bir bölümü Taşköprü ilçesinden sağlanmaktadır.

Kendir
Kendir
Seka Kastamonu Müessesesi ve Sümerbank Taşköprü Kendir Sanayii Müessesesi’nin hammadde ihtiyacı bu üründen sağlanmaktadır. Son yıllarda fazla gelir getirmediği için ekimi azalmıştır. Ayrıca; geçmiş yıllarda kendirin lifinden önemli ölçüde urgan imalatı yapılmaktaydı. Yine son yıllarda bunda da bir azalma görülmektedir. 

Bu ürünlerin yanı sıra tahıl üretimi de ilçede yaygın olarak yapılmaktadır. Tahıldan elde edilen saman da, bu üretimi yapan köylere ekonomik açıdan yarar sağlamaktadır.

Salep - Beyaz Altın

Salep Çiçeği
Taşköprü, kalitesi ve ismiyle dünyaya duyurduğu beyaz altını sarımsaktan sonra ülkemizin en kaliteli salebinin de Kastamonu'da Özellikle Taşköprü civarında yetiştiği açıklandı.
Taşköprü, bundan böyle beyaz altın diye tanımladığı sarımsağından sonra ünü ülke sınırlarına ulaşan ikinci beyaz altını olan salebi ile de tanınacak.

Salebin, Osmanlılar ve daha önceki devirlerde tabiatta önemli bir yeri olduğu, muhtelif formları halinde ve değişik amaçlar için ilaç olarak kullanıldığı biliniyor,  Batı kaynakları da sinyatür teorisine bağlı olarak, salebin Di-oscorides'ten beri asırlarca afrodiziyak olarak Avrupa ve bilhassa doğu ülkelerinde kullanıldığını zikrediyor.

Uzun yıllar bu amaçlar için kullanılan salep, artık soğuk kış gecelerimizi ısıtan, kısık sesimizi açan, göğsümüzü yumuşatan, bir İçkinin veya sertliği ve hoş tadı ile sıcak yaz günlerinde aradığımız dondurmamızın içinde bulunan, eski, tarihi bir ilaç haline geldi. Kaynaklar, salebin ülkemizde dört bölgeden temin edildiğini ve bu bölgelerin başında Kastamonu'nun merkez köyleri ve Daday ile Taşköprü'nün yer aldığından bahsederek şöyle diyor: "Kuzey Anadolu: Kastamonu ve civarından elde edilen salep, piyasada Kastamonu Salebi adı altında bulunur. Kastamonu salebi orta büyüklükteki yumruların bir karışımıdır. Kastamonu civarında eski yumrular "ebe­si", yenisi ise "iyisi" diye isimlendirilir. Muğla, Silifke ve Antalya salepleri ise küçük yumrulardan oluşur.

Posta Gazetesi'nin 15 Aralık tarihli sayısında köşe yazarı Artun Ünsal, "Salep Seval'de içilir" başlıklı yazısının bir bölümünde bakın ne diyor: Türkiye'nin her yerinde salep çıkar ama en lezzetlileri Kastamonu'nun Taşköprü ve Yozgat'ın Akdağ Madeni yörelerinde olur. Bizim Ziya da kış öncesi Taşköprü'nün yolunu tutar, salebi yerinden almak için.

Salep
Köylü salebi nasıl çıkartır? Kökünden. Bitki filiz verince toprak altında kalan kökündeki çekirdeği kazar alır. Her kökte tek çekirdek vardır. Bunları iğneyle delerek bir ipin üzerine dizer, tıpkı kurutulacak çiçek bamyalarını ipe dizer gibi.

Salep köylerde önce süt dolusu bir kazanda hafifçe kaynatılır, sonra asılarak kurumaya bırakılır. Kuruduğunda küçülür ve taş gibi olur herbir salep çekirdeği diyerek, Kastamonu salebinden övgüyle bahsetti.     
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm