@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

Banner


erolkaranet

Taşköprüde ekonomi



Taşköprü ekonomisi, büyük ölçüde tarım ve hayvancılık ile belirli ölçüde ticaret ve sanayiye dayalıdır

Taşköprü ekonomisi, büyük ölçüde tarım ve hayvancılık ile belirli ölçüde ticaret ve sanayiye dayalıdır. Uzun yıllar faaliyet gösteren Sümerbank Kendir fabrikası, yıllar önce kapanmıştır. SEKA kağıt fabrikası da bir kaç yıl önce özelleştirmeyle MOPAK'a satılmıştır. Halen faal olan kağıt fabrikası yanında, son yıllarda bazı küçük sanayi işletmeleri(ağaç işleri, konfeksiyon, sarımsak işleme gibi) de faaliyete geçmiştir. Taşköprü'lü müteşebbislerce kurulan EKOL ağaç sanayii,halen faaliyettedir

Hayvancılık:

İlçemizde hayvancılık önemli bir yere sahiptir. Sığır ve koyun ağırlıklı olup, başlıca koyun ırkları Amasya herekesi, Karayaka ve Akkaramandır. Sığırda ise yerli ırk hâkim olmasına rağmen Şeyhli ve Yaylasaray köylerinde bulunan Holstein ve Montofon cinsi boğalar ve Suni tohumlamalarla kültür ırkına doğru yönelmektedir.

Ormancılık:

İlçemiz topraklarının  % 52’si Ormanlık ve fundalıktır. Kayın ve meşe ağaçları yaygındır. İlçenin kereste ve yakacak ihtiyacı kendi ormanlarımızdan karşılanmaktadır.
Sanayi ve Ticaret: İlçenin ekonomisi Tarım ve Hayvancılığa dayalıdır. Sanayi kuruluşları açısından yeterince gelişmemiştir.  İlçemizde sanayi kuruluşu Mopak Kağıt Fabrikası, Ekol Kontraplak Fabrikası, 1 adet Tekstil Fabrikası 1 adet Gazlıbez Fabrikası, Çok sayıda sarımsak işleme tesisi, 1 adet taş ve kum ocağı, 3 adet Un fabrikası, 1 adet çeltik fabrikası ve 1 adet  yem fabrikası mevcuttur.
Yörede kendir ve pancar üretiminin yanısıra Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının %19'u karşılanmaktadır

1. Sümerbank Taşköprü Kendir Sanayii Müessesesi: İlçede bol miktarda yetiştirilen kendiri soymak ve değerlendirmek amacıyla 1947 yılında, Ethem Mahallesi’nde  152, 860 m2 alana kurulmuştur. 4.000 ton kapasiteli olan fabrika, ilçedeki ilk sanayi kuruluşudur. Kuruluşundan 1951 yılına kadar kendir soyma faaliyetini sürdüren işletme, 1952 yılında kendir ve jüt elyafından sicim ve kanaviçe üretimine başlamıştır. 1980 yılında en son teknolojiye göre modernize edilerek, Bangladeş’ten ithal edilen, hammaddesi jütü işleyip ip haline getirmektedir.

2. Seka Kastamonu Müessesesi: Taşköprü-Bayabat yolu üzerinde, ilçeye 7km uzaklıkta  744,486 m2 alana kurulmuştur. 1975 yılında inşaatına başlanan, 24 Kasım 1984 tarihinde işletmeye açılan ve 1987 yılı sonu itibariyle 26 milyar liraya mal olan büyük bir fabrikadır. Hammadde olarak, büyük bir kısmı ilçeden temin edilen kendir ve ithal edilen jüt kullanılmaktadır. Çalışma konusu: Kendir sapı ve lifinden sigara kâğıdı ihtiyacı olan selülozu üreterek, sigara kâğıdı ve filtre uç kâğıdı imalâtını yapmak ve satışını sağlamaktır. SEKA kağıt fabrikası da bir kaç yıl önce özelleştirmeyle MOPAK'a satılmıştır.

3. Ekol Kontraplak Fabrikası: Taşköprü-Boyabat yolu üzerinde, ilçeye  5km uzaklıkta bulunmaktadır. 1999 yılı başında faaliyete geçen fabrika; Taşköprü’nün ileri gelen esnafları tarafından ortaklaşa kurulmuştur.

Bu fabrikaların yanında ilçede; Nazlı Hazır Giyim ve Tirol Konfeksiyon olmak üzere iki tane de tekstil alanında fabrika vardır. Kastamonu ilçeleri içerisinde Taşköprü, ekonomik bakımdan en ileride olan ilçe konumundadır.

EKOL KONTRAPLAK FABRİKASI : 4174758
GAZLI BEZ FABRİKASI : 4161604
İNTER TRADE TEKSTİL FABR. : 4174841-4174842
REİS GIDA SARIMSAK FABR. : 4175160
Hukuk, Yaşam, Din, Sağlık, Magazin, Turizm

Reklam

Reklam

İlginç Bilgiler

Reklam