KASTAMONU Taşköprü'de derde deva bitkiler var. Bu bitkiler sarımsak ve saleptir.
Her derde deva sarımsak Taşköprü'nün yüz akıdır.
SARIMSAK
Etki ve Kullanılış : Eski çağlardan beri bilinen ve kullanılan bir drog’dur. Orta çağda özellikle salgın hastalıklar (kolera, veba gibi) ile mücadelede kullanılmıştır. Antiseptik, idrar artırıcı, safra salgılarını artırıcı, solucan düşürücü (özellikle askarit ve oksiyürlere karşı), iştah açıcı, tansiyon (kan basıncı) ve kolesterol düşürücü, kanı sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Antiseptik (mikrop öldürücü) etki taşıdığı allicin’den ileri gelmektedir.
Antiseptik ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi; tarihçi Herodot’a göre eski Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi.
Çünkü Mısırlılar piramitlerin yapımında çalıştırdıkları işçilere her öğün sarımsak, soğan ve turp yediriyorlardı. II. Dünya savaşı sırasında, yaralandıkları zaman yaralarının mikrop kapmasını önlemek için, ezerek yaranın üzerine konmak üzere Rus askerlerine sarımsak verilmiştir.
Kullanılış şekli : Kurt veya solucan düşürücü olarak, kabuğu soyulmuş olan bir sarımsak dişi bir ekmek kabuğu parçasına kuvvetle sürülür ve çıkan esansı emmiş olan ekmek parçası yenilir. Aynı amaç için sarımsak şurubu da kullanılmaktadır. 100 gr parçalanmış sarımsak, 200 gr su ve 200 gr şeker ile 1 gün bekletildikten sonra iyice karıştırılıp süzülür.
Elde edilen şuruptan günde 2-3 yemek kaşığı içilir. Haricen yara iyi edici olarak, taze sarımsak lapa halinde yara üzerine konur. Aynı amaç için sarımsak usaresi de kullanılabilir. Usare hazırlamak için bir miktar sarımsak havanda ezilir, sıkılarak alınan usarenin 1 gr miktarı 10 gr su ile sulandırılır ve bu karışımın içine, usarenin bozulmasını önlemek için, 10 damla kadar etil alkol konur. Bu usare haricen bilhassa saç hastalıklarının (saçkıran vs.) tedavisinde saçlı deri kısmına sürülür. Tansiyon düşürücü olarak 10 gr sarımsak başı ezilir, üzerine 10 gr etil alkol konur, karışım 1 gün bekletildikten sonra ince bir bez veya süzgeçle süzülür. Elde edilen özsudan günde 3 defa 15-30 damla alınır.
Sarımsağın, mide ve bağırsakları güçlendirici, mikropları ve virüsleri yok edici etkisi oldukça önemlidir. Öncelikle bacak, göz arkası ve beyin damarları olmak üzere, tüm damarları genişleterek, daha iyi beslenmelerini ve böylece, hızlı yaşlanmamalarını sağlar. Aynı zamanda tüksek kan basıncını (hiper tansiyon) başarıyla düşürür, kolesterol düzeyini normalleştirir ve damar iltihabı (tromboz-tromboflebit ) oluşumunu önler. Sarımsak, organizmayı ve bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.
Sarımsak doğrudan yenerek, salata ve yemeklere karıştırılarak veya sütle içilerek, sarımsak tentürü yapılarak, kokulu veya kokusuz sarımsak tabletleri halinde kullanılabilir.
Eğer yendikten sonra rahatsız edici bir koku oluşturmasaydı, kuşkusuz çok daha yaygın biçimde tüketilirdi. Ama onun değerli gücünden yararlanabilmek için büyük miktarlarda tüketmek gerekmez . Beklenen etki, gün boyunca 3-4 diş sarımsak yenerek sağlanabilir. Ayrıca koku problemi olmayan sarımsak tabletleri ve tentürü de aynı işi rahatlıkla görebilir. Önemli olan, aşırıya kaçmamak şartıyla kullanımdaki sürekliliktir.
Kronik bronşit, sindirim problemleri, romatizma, kas ve organ ağrıları ve yüksek kan basıncı (tansiyon) öncelikli kullanım alanlarıdır. Ama erken yaşlanmaya karşı uygulanan bir tentür kürü de çok olumlu sonuçlar verir. En zaından 5-6 ay sürecek olan bu kür sırasında, sabah ve öğlen saatlerinde 10-15 damla D6 inceltisi, yarım yemek kaşığı ılık suya eklenerek alınır. Böylece kişi ileri yaşlara kadar sağlıklı ve hareketli kalabilir. Et yemeyi seven, fazla kilolu, gaz şişkinliği çeken yaşlı kişileri hızlı çöküntülerden korumak için de, uzunca bir süre, sabah ve öğlen saatlerinde 10-15 damla D3 inceltisini yarım yemek kaşığı ılık suya ekleyerek kullanmaları önerilir.
Bitti bitmedi.. Sarımsağın faydalarına devam ediyoruz
- Damar sertliği: Damarları genişletir, kanı temizler
- Kalp hastalığı: Sarımsak iyice ezilip limonla içilir
- Brucella: Sarımsak, stafilokokus dureus ve Brucella abortus denen mikropları öldürür. Brucella özellikle keçiden geçer, kaynatılmadan sütten yapılan peynirle geçer. İnsanı halsiz ve dermansız bırakır.
- Mantar: Sarımsak, candida albicans gibi mantarları öldürür. Ezilerek sirkeye karıştırılan sarımsak,mantarlı yerlere sürülürse faydalıdır.
- Cüzzam: Allicin (C6H10OS2) kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Sarımsak ezilerek sirke karışımı veya sade olarak egzama, uyuz gibi hastalıklara sürülürse şifa verir.
- Uyuz: Allicin (C6H10OS2) kuvvetli bir mikrop öldürücüdür. Sarımsak ezilerek sirke karışımı veya sade olarak egzama, uyuz gibi hastalıklara sürülürse şifa verir.
- Tansiyon: Sarımsak ve soğanın pişirilerek daha faydalı olacağı belirtilmekle beraber birçok aktif maddenin yok olacağı da bir gerçektir. Pişirilerek ve de çiğ yenen sarımsak tansiyonu düşürür
- Menenjit: Sarımsak yenmesi menejite iyi gelir.
- Virüs önleyici: Sarımsak virüslerin çoğalmasını engeller
- Romatizma: Sarımsak yemek romatizma ağrılarını geçirir,romatizmanın kökünü kazır. Ayrıca sarımsak % 60 ezilir soğan % 20 ezilir bu karışıma karabiber karıtırılıp limon sıkılıp biraz zeytin yağı ilave edilir. Bu eklem romatizması ve romatizmal şişliği olan bölgeye bağlanır 1-2 gün hiç çıkarılmaz yalnız günde 2 kere kontrol edilir. sarı su kabarcığında toplanan sarı su, temizliğe dikkat edilerek patlatılıp çıkarılır
- Anjin: Sarımsak ezilip süt ile içilir. Ayrıca sarımsak ezilip sirke ile gargara yapılır, içilir.
- Boğaz iltihabı: Sarımsak ezilip süt ile içilir. Ayrıca sarımsak ezilip sirke ile gargara yapılır, içilir.
- İdrar söktürücü: Sarımsak ezilip bal şerbeti ile içilir.
- Bağırsak parazitleri: Sarımsak ezilir, pelin otu ve papatya, civan perçemi karışımından yapılan çaya atılıp aç iken içilir 1-2 saat hiçbir şey yenmez ardından mushil sinameki çayı alınır. İshal olduktan 1 saat sonra yemek yenilir.
- Güneş çarpması: Asırlardır sarımsak güneş çarpmasına karşı kullanılır. Gerek yemek olarak gerekse cacıkta yenen sarımsak güneş çarpmasına fayadalıdır.
- Balgam söktürücü: Sarımsak ezilip balla macun yapılıp yenirse balgam söktürür.
- Sarılık: Balla yapılan sarımsak macunu kanı temizler, karaciğeri düzene sokar, sarılığı tedavi eder.
- Kulak ağrısı: Sarımsak ezilip zeytinyağıyla karıştırılır 2-3 gün bekletilen sarımsaklı zeytinyağı süzülüp kulağa damlatılırsa kulak ağrısına, iltihaba şifa verir.
- Kulak iltihabı: Sarımsak ezilip zeytinyağıyla karıştırılır 2-3 gün bekletilen sarımsaklı zeytinyağı süzülüp kulağa damlatılırsa kulak ağrısına, iltihaba şifa verir.
- Nasır: Sarımsak ezilip az zeytinyağı karıştırılıp nasırlı veya siğilli yere bağlanır, 2 -3 gün sonra sıcak suda bekletilir.
- Siğil: Sarımsak ezilip az zeytinyağı karıştırılıp nasırlı veya siğilli yere bağlanır, 2 -3 gün sonra sıcak suda bekletilir.
- İyileşmeyen yaralar: Sarımsak ezilir zeytinyağı ve balla krem yapılıp iyileşmeyen yara ve çıbanlara sürülürse kısa sürede iyileştirir.
- Göz rahatsızlıkları: Sarımsakta A vitamini bulunduğundan gece körlüğüne faydalıdır. Kalp ve gözardı kaslarına giden kılcal damarladaki kan dolaşomını güçlendirdiğinden gözün görme gücünü artırır.
- Kanser (Lösemi): Son zamanlarda yapılan araştırmalarda sarımsak yenen ülkelerde kanser rahatsızlığına daha az rastlandığı gözlenmiştir.
- Şeker hastalığı: Sarımsağın bileşimindeki cystein,inulin ve benzeri bileşimler nedeniyle sarımsak hem kanı temizler hem şekeri düşürür.
- Kabızlık gidericidir: Sarımsak ezlir ılık suyla yada ılık bal şerbetyile içilirse kabızlığı giderir.
- Vücuda direnç ve kuvvet verir: Mısır’da piramitlerin syapımı esnasında kölelere, soğan, sarımsak ve turp yedirildiği rivayet edilmektedir.
- Kepek: Sarımsak dövülüp zeytinyağında bir hafta bekletilir bu yağla saç dipleri ovulup 2-3 saat beklenir ılık suyla iyi zeytinyağlı sabunla yıkanırsa saçlar kuvvetlenir. Saç derisindeki bakteriler, mikroplar ölür, deriyi besler kepek önlenir.
- Saçkıran: Sarımsak ezilir kına,bal ve zeytinyağıyla merhem yapılıp saçkıranlı yer ovuşturulur, günde 2 kere tekrar edilip tedavi 10 gün sürer.
- Sarımsak içeceği: Sarımsak güzel soyulup yıkanır sonra ezilip,limon suyuna katılıp 10 gün serin yerde bekletilir, kekik ilave edilir. Bu suya sirke ve bal ilave edilebilir. Süzülüp kalp damar sertliği, tansiyon kafadaki uğultuyu bertaraf eder, bazı Batılı kitaplarda limon yerine alkol tarifi vardır.
- Astım: Sarımsak yemek akciğer rahatsızlığına iyi gelir.
- Verem: Sarımsak yemek akciğer rahatsızlığına iyi gelir.
- Kolesterol: Kalp sektesinin nedeni olan bu maddenin bağırsaklardan atılmasını sağlar.
- Sinirleri teskin eder: Sarımsak yemeyi alışkanlık haline getirenler daha az kızar, sinirleri gevşer.
- Alerji: Sarımsak alerjilere karşı vücudun direncini korur.
- Kan pıhtılaşması: Sarımsakın ihtiva ettiği yağlar kana karışınca kan sulanır, pıhtılaşması önlenir.
- İhtiyarlık: Sarımsak yiyen ülkelerde insanlar 120 yaşına kadar yaşamaktadır, geç ihtiyarlamaktadırlar.
- Bağışıklık sistemi: Sarımsak yemek bağışıklık sistemini güçlendirir.
VE SALEP
Salebin bilinen yararları
Enerji verir. Göğsü yumuşatır. Kalbi kuvvetlendirir. Vücut ısısını arttırır. Sindirimi kolaylaştırır. Basur şikâyetlerini azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Aybaşı kanamalarını düzenler. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir ve ishali keser. Bağırsak tembelliğine karşı kullanılabilir. Sütle birlikte hazırlanması besleyici özelliğini artırır. Öksürük ve bronşitte faydalıdır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Müsilaj etkisiyle dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar. Mide için yararlıdır. Mideyi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır.
Salep nasıl kullanılır?
Bitkinin kullanılan kısımları kökleridir. Kök yumruları suda kaynatılıp kurutulduktan sonra toz haline getirilen salep ile su ya da süt kullanılarak içecek hazırlanır. Ayrıca, dondurma hammaddesi olarak da kullanılmaktadır.
Öğütülmüş kök yumrulardan 1 çay kaşığı az su ile bulamaç hale getirilip üzerine 300 gr. su konarak karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak üzerine zencefil ekilerek sıcak sıcak içilir. Aynı tarif süt ile de yapılabir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.