DELİBEYOĞULLARI KİMDİR
Delibeyoğulları Oğuzların Kayı boyundan olup Moğolların istilası nedeniyle Taşköprülüzadeler gibi zamanında Taşköprü'ye yerleşen köklü bir geçmişi olan bir soydur.
Bugün için Delibeyoğlu soyadını taşıyanların dışında farklı soyadları almış çok sayıda Taşköprülü ülkenin her bir yanına dağılmış vaziyette ve bir çoğu soyundan habersiz yaşamaktadır.
DELİBEYOĞLU KONAĞI'NIN SAHİPLERİ
Taşköprü’de bulunan ve ilçenin en büyük konağı olma unvanına sahip Tarihi Delibeyoğlu Konağının röleve projelerini hazırlayan yüksek mimar Halime Nilgül Şenel, yaklaşık 400 sene önce yapıldığı tahmin edilen konağın, yapımının ardından Delibeyoğulları'nın dördüncü kuşaktan dedeleri Kadı Osman Efendi tarafından satın alındığını söyledi
Şenel, ailenin iki kızı olması nedeniyle İstanbul Kadısı Kamil Delibeyoğlu'nun konağa damat olarak geldiğini ve konağın bu tarihten sonra Delibeyoğlu Konağı olarak anılmaya başlandığını anımsattı.
Şenel, son sahiplerinin ise konağı bir kültür mirası olarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için Taşköprü Kaymakamlığına hibe ettiğini bildirdi.
 |
Fotoğraf :Fahri Özbek - Twitter - 21.05.2008 |
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan ve ilçenin en büyük konağı olma unvanına sahipTarihi Delibeyoğlu Konağın çatısı 2002 yılında Kaymakamlıkça onarıldı.
DELİBEYOĞLU KONAĞININ TARİHİ
Delibeyoğlu Konağı Taşköprü nün kültürünü ve aile yaşantısını gösteren ender konaklardan biri. İnce zarif oymaları ve odalardaki giriş tanzimleri ile Türk toplumunun aile yaşantısına ne kadar önem verdiğini gösteriyor.
2014 yılında internet medyasında konak ile ilgili haberlerin birine yorum yapan ve adını
Mehmet Gündoğdu olarak belirten kişi, "Söz konusu konak benimde içinde yaşamak mutluluğuna eriştiğim ecdat yadıgarı idi.
Delibeyoğlu varisleri olarak aile büyüğümüz olan teyzemiz
Hikmet Erkek ve bizler bu özel yapıyı ecdadımızın ruhlarını şad etmek için Saygıdeğer TAŞKÖPRÜ HALKINA armağan ettik." diye yazmıştır
1130 m2 yüzölçümlü 3 katlı konağın 400 sene Delibeyoğulları' na geçmeden önce yapıldığı tahmin ediliyor. Konak, Delibeyoğulları' nın dördüncü kuşaktan dedeleri Kadı Osman Efendi tarafından satın alındı . Ailenin iki kızı olması nedeniyle İstanbul Kadısı Kamil Delibeyoğlu konağın damadı olarak gelmiş ve konak bu tarihten sonra Delibeyoğlu Konağı olarak anıldı .
Delibeyoğlu Konağı , ahşap kargir bir bina olup direkler arasında harman tuğlası dolgusu yer alıyor . Binanın iki cephesi tümüyle sıvasız olurken , cephelerde derzli sıva uygulandı .
Delibeyoğlu Konağı Taşköprü ' nün kültürünü ve aile yaşantısını gösteren ender konaklardan olma özelliğini taşırken , ince zarif oymaları ve odalardaki giriş tanzimleri ile toplumun aile yaşantısına önem verdiğini gösteriyor.
Delibeyoğlu konağı ahşap kagir bir bina olup direkler arasında harman tuğlası dolgu var. Binanın iki cephesi tümüyle sıvasız. Bu cephelerde derzli sıva uygulanmış durumda. Giriş kat, birinci kat ve ikinci kattan oluşuyor. Giriş katta binanın üç adet girişi var. Bir tanesi cadde üzerinde bulunan cümle kapısı, diğeri yan cephede bulunan avluya açılan kapı, bir diğeri de arka cephede bulunan ve araba kapısı olduğu düşünülen daha büyük kapı.
Taş ve kerpiç tuğla ile yapılan konağın giriş katında ahır, ambar ve kiler var. İkinci katlarda ise yaşama katları mevcut. Konağın büyüklüğüne göre haremlik ve selamlık girişleri bulunuyor. Birinci kata kadar çıkan selamlık merdiveni vardır. Haremlik merdiveni de bir ve ikinci katlara çıkar. Konağın,diğer özelliği de girişinde kuyu kebabı için kuyu ve ekmek fırını bulunmasıdır.
Konak, verev harman tuğlalarla örülü bağdadi ahşabının üzerine ince çıtalar çakılıp, daha sonra sıva ile kaplanmıştır.
Delibeyoğlu Konağı Taşköprü nün kültürünü ve aile yaşantısını gösteren ender konaklardan biri. İnce zarif oymaları ve odalardaki giriş tanzimleri ile Türk toplumunun aile yaşantısına ne kadar önem verdiğini gösteriyor.
Bir kısmı sıvasız, bir kısmı beyaz sıvalı Delibeyoğlu konağının öyle bir duruşu var ki bitişiğindeki çirkin binalara gözdağı veriyor.
Aşağıdaki fotoğraflar Taşköprü belediyesinin dergisinden alınmıştır
2021 Yılı Gezi Fotoğraflarımızdan














Taşköprü Delibeyoğlu Konağı İle İlgili Haberler<
Tarihi Taşköprü Delibeyoğlu Konağı'nın Restorasyon İhalesi Yapıldı
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan ve ilçenin en büyük konağı olma ünvanına sahip Tarihi Delibeyoğlu Konağı restore edilecek.
Geçtiğimiz haftalarda Kastamonu Özel İdare Müdürlüğü tarafından 375 bin TL üzerinden ihaleye çıkartılan tarihi konağın ihalesini 260 bin TL teklif ile alan Ünal Mühendislik firmasının önümüzdeki aylarda restorasyona başlayacağı öğrenildi.
2008 yılı Kültür ve Sarımsak Festivali'nde Taşköprü'ye ziyareti sırasında konağı ziyaret eden ve oldukça beğenen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, konağı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore ettirme sözü vermesinin ardından ilk olarak Taşköprü Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devri gerçekleşen Delibeyoğlu Konağı'nın restorayonu için AK Parti Kastamonu Milletvekili Hasan Altan'ın girişimleri sonucu 442 bin TL ödenek çıkartılmıştı.
Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Milletvekili Altan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Delibeyoğlu Konağı ile yakından ilgilediğini ve kendisine getirdikleri talebi geri çevirmeyerek buranın restorasyonu için 442 bin TL ödenek çıkartılmasını sağladığını kaydetti.
400 yıllık geçmişi ile hem Taşköprü'nün hem de Kastamonu'nun en köklü konakları arasında yer alan Delibeyoğlu Konağı'nın restore edildikten sonra kentin konak turizmine ivme kazandıracağına anlatan Hasan Altan, il genelinde gerek konak turizmi gerekse diğer turizm alanlarına ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını kaydetti.
İhaleyi alan Ünal Mühendislik firması yetkilileri ise prosedürlerin tamamlanmasının ardından restorasyona başlayacaklarını belirterek tarihi Delibeyoğlu Konağı'nı en iyi şekilde restore edip Taşköprü'nün hizmetine sunmayı amaçladıklarını ifade etti.
Delibeyoğlu Konağı'nın röleve ve restorasyon projelerini ise 2005 yılında Nilşen İnşaat hazırlamıştı.
DELİBEYOĞLU KONAĞI'NIN TARİHİ
Yaklaşık 400 sene önce yapıldığı tahmin edilen konak Delibeyoğulları'na geçmeden önce yapılmış olup yapıldıktan sonra Delibeyoğulları'nın dördüncü kuşaktan dedeleri Kadı Osman Efendi tarafından satın alındı. Ailenin iki kızı olması nedeniyle İstanbul Kadısı Kamil Delibeyoğlu konağın damadı olarak gelmiş ve konak bu tarihten sonra Delibeyoğlu Konağı olarak anıldı. Konağın son sahipleri tarihin yaşatılması ve konağın bir kültür mirası olarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için Taşköprü Kaymakamlığı'na hibe etti. Konağın çatısı 2002 yılında Kaymakamlıkça onarıldı. Delibeyoğlu konağı ahşap kagir bir bina olup direkler arasında harman tuğlası dolgu var. Binanın iki cephesi tümüyle sıvasız. Bu cephelerde derzli sıva uygulanmış durumda. Giriş kat, birinci kat ve ikinci kattan oluşuyor. Giriş katta binanın üç adet girişi var. Bir tanesi cadde üzerinde bulunan cümle kapısı, diğeri yan cephede bulunan avluya açılan kapı, bir diğeri de arka cephede bulunan ve araba kapısı olduğu düşünülen daha büyük kapı.
Taşıyıcı ahşaplarında herhangi bir bozulma yok. Duvarlarda tuğla arasında bulunan ahşap dolgu direklerinin bir kısmı çürümüş durumda. Binanın ikinci katı ve çatısı tamamlanmamış durumda. Özellikle son kat döşeme tahtaları çürümüş ve çökmüş halde.
Delibeyoğlu Konağı Taşköprü nün kültürünü ve aile yaşantısını gösteren ender konaklardan biri. İnce zarif oymaları ve odalardaki giriş tanzimleri ile Türk toplumunun aile yaşantısına ne kadar önem verdiğini gösteriyor.
Kaynak :Beyaz Gazete - 11.04.2010 https://beyazgazete.com/haber/2010/4/11/tarihi-taskopru-delibeyoglu-konagi-nin-restorasyon-ihalesi-yapildi-81527.html
Delibeyoğlu'na Talip Çıkmıyor
Delibeyoğlu Konağı’nın adam gibi restore edilmemesi taliplerin çıkmamasına neden oluyor.
Taşköprü ilçemizin en büyük konağı olan ve 400 yıllık geçmişi bulunan tarihi Delibeyoğlu Konağı’nın işletilmesi için yapılan ihaleye talip çıkmadı.
Geçtiğimiz yıllarda İl Özel İdaresi tarafından restore edilen fakat kalorifer ihalesinin eksik kalması nedeniyle bir türlü tam anlamıyla tamamlanamayan Delibeyoğlu Konağını işletmecilerden revaç görmedi.
Taşköprü Kaymakamlığı tarafından geçtimiz aylarda ihaleye çıkartılmasına rağmen hiçbir firmanın yada kişinin ihaleye katılmamasının ardından geçtiğimiz günlerde yapılan ikinci ihaleye de katılım olmaması yetkilileri ve burasının gittikçe atıllaştığını gören Taşköprülü vatandaşları üzdü.
Yapılan ihalede konağın 20 yıl süreliğine işletmeciye verilmesi planlanıyordu.
13.09.2014
http://taskoprupostasi.com/2014/09/13/delibeyogluna-talip-cikmadi/
*****

400 yıllık Delibeyoğlu Konağı Yeni Valimizden destek bekliyor
Taşköprü ilçemizin en büyük konaklarından olan 400 yıllık Delibeyoğlu konağının işletmeye açılmasına ilişkin yapılan ihaleye defalardır hiç kimse girmiyor.
Taşköprü’de bulunan ve ilçenin en büyük konağı olma ünvanına sahip Tarihi Delibeyoğlu Konağı’nın yaklaşık 2 yıl önce restoresinin tamamlanmasına rağmen projesindeki değişiklik nedeniyle bazı eksikliklerin yer alması işletmeciyi Delibeyoğlu Konağı’nı almaya uzak tutuyor.
Yaklaşık 400 bin TL’ye restore edilmesine rağmen halen ilçe turizmine kazandırılamayan Delibeyoğlu Konağı’nın hali İlçe sakinlerinin tepkisine yol açıyor.
Geçtiğimiz yıllarda restorasyonu tamamlanarak butik otel veya restoran olarak açılması için uzun zamandır beklenen konak, işletime açılması için defalarca ihaleye çıkarıldı. Fakat hiçbir ihaleye katılan olmadı. Konağın açılabilmesi için 300 bin lira tadilat masrafının olması ihaleye girecek kişiler için en büyük dezavantaj olarak görülüyor.
Görüştüğümüz yetkililer ise bu konağın açılabilmesi için valilik tarafından dönüştürme tadilatının yapılarak işletmesi için tekrar ihaleye çıkartılması gerektiği ifade ediyor. Yeni validen bu konuda destek bekleyen ilçe halkı yaklaşık 400 sene önce yapıldığı tahmin edilen konağın atıl kalmaması gerektiğini söylüyor.
-Konağın tarihi-
400 yıllık konak Delibeyoğulları’na geçmeden önce yapılmış. Delibeyoğulları’nın dördüncü kuşaktan dedeleri Kadı Osman Efendi tarafından satın alındığı bilinmekte. Ailenin iki kızı olması nedeniyle İstanbul Kadısı Kamil Delibeyoğlu konağın damadı olarak gelmiş ve konak bu tarihten sonra Delibeyoğlu Konağı olmuş. Konağın son sahipleri tarihin yaşatılması ve konağın bir kültür mirası olarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için Taşköprü Kaymakamlığı’na hibe edilerek restorasyonu geçtiğimiz yıllarda yapıldı.
Haber: Mustafa GÜNAYDI
13.09.2014
http://taskoprupostasi.com/2014/09/13/delibeyoglu-konagi-yeni-valimizden-destek-bekliyor/
****
Delibeyoğlu Konağı ek ödenek bekliyor
Taşköprü ilçemizin tarihi ve büyüklük olarak göz dolduran eserlerinden Delibeyoğlu Konağı’nın yaklaşık 3 yıldır devam eden restorasyonu ek ödenek sıkıntısına takıldı. 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın verdiği söz üzerine 2009 yılında Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından restorasyonuna başlanılan tarihi Delibeyoğlu Konağı geçen zamana rağmen tamamlanıp turizme kazandırılamadı. Butik Otel yada restorant olarak kullanılması düşünülen tarihi konağın ilk ihalesinde ki bazı eksiklikler nedeniyle tamamlanamayan bölümleri yaklaşık 200 bin TL ek bir ödeneğe ihtiyacı olduğu fakat şuan için bu rakamın sağlanamadığı için göz alıcı bu konağın ilçemiz turizmine kazandırılamadığı öğrenildi. Taşköprü halkı ise Delibeyoğlu Konağı’nın bir an önce ilçe turizmine kazandırılmasını sabırsızlıkla bekliyor. 13.09.2014
http://taskoprupostasi.com/2014/09/13/delibeyoglu-konagi-ek-odenek-bekliyor/
****
Delibeyoğlu Konağı’nın geçici kabulü yapıldı
Taşköprü ilçemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen tarihi Delibeyoğlu Konağı’nın Kastamonu İl Özel İdaresi’ne geçici kabulü yapıldı.
İlk olarak Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı, Kastamonu Özel İdare Müdürlüğü teknik ekip elemanları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı geçici kabul heyeti yetkililerinin
Tarihi Konağı birlikte gezmesinin ardından Kaymakam Kartlı, vatandaşlardan konak ile ilgili görüşlerini aldı.
Eksik ve noksanlıkların biran evvel tamamlanması konusunda yetkililerle görüşen Taşköprü Kaymakamı Ayhan Kartlı, Taşköprü’nün en eski ve köklü konaklarından olan Delibeyoğlu Konağı’nın restorasyonunun tamamlanmak üzere olduğunu ve burasının ilçe turizmine açılmasının ardından ilçede konak turizminin de ivme kazanacağını kaydetti.
Geçtiğimiz yıl yapılan ihaleyi Ünal Mühendislik firması 258 bin TL’ye almıştı. Önümüzdeki aylarda hizmete açılması planlanan 400 yıllık geçmişe sahip konağın otel ve restoran olarak kullanılması düşünülüyor. 13.09.2014
http://taskoprupostasi.com/2014/09/13/delibeyoglunun-gecici-kabulu-yapildi/
****
Taşköprü Delibey Konağı Turizme Kazandırılıyor

Delibeyoğlu konağı turizme kazandırılacak
Delibeyoğlu konağı restarasyonu ve çevre düzenlemelerinin yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Taşköprü Kaymakamlığı ve İl Özel İdaresi arasında protokol imzalandı.
Bakanlıktan aktarılacak ödenekle konak içerisinde ve bahçesinde gerçekleştirilecek çalışmalar neticesinde Delibeyoğlu Konağı, Taşköprü turizm altyapısına önemli bir katkı sağlayacak.
Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal; “Destekleri sebebiyle Sayın Valimiz Avni Çakır’a ve Taşköprülü hemşehrimiz Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Sayın İsmail Karaman’a ilçemiz adına şükranlarımı sunarım” dedi.
Taşköprü Delibeyoğlu Konağı’nın restorasyonu için Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına İl Kültür ve Turizm ve Turizm Müdürü Ziver KAPLAN ve Taşköprü Kaymakamlığı adına Taşköprü Kaymakam V. Çağlar PARTAL arasında 25 Şubat 2021 tarihinde protokol imzalandı.
erolkaranet - 15.05.2013 - Güncelleme - 21.11.2021