Sınav bolluğu yaşayan ülkemizde en şanslı kesimi üniversitede hizmetli olarak çalışanlar yaşamaktadır.
Sınava girecek öğrencilerin yanlarında getirmemesi gereken malzemelerin en başında cep telefonları gelmektedir. Yaşamın bir parçası olan cep telefonlarının yanı sıra, ders kitapları, diğer iletim araçları vs sınava girenler için sorun olmaktadır.
Sınava girerken yanlarında bulunan ancak yasak olması nedeniyle içeriye sokulmayan malzemeler kapıda tezgah kuran emanetçilerin gelir kaynağı oldu.
Telefon, kitap vs emanetini 2 ila 50 TL arasında alan bu kişilerin sınav merkezlerinde çalışan hizmetli ya da memurların oluşu dikkati çekmektedir.
İşte uzaktan eğitim yapan üniversitesi öğrencilerinin, KPSS sınavlarına veya daha farklı konularda yapılan sınavlar esnasında fakültelerinnin önünde tezgah kuran hizmetliler ve tezgahları
Emanetçi: Masa ve emanet aldıkları telefon cihazlarını sardıkları kâğıtlar fakülteden, emanet başına 2 TL ücret almakta.
Sucu: Tanesi 50 kuruşa sattığı suları koyduğu masa ve oturduğu sandalye fakülteden
Çaycı: Bardağı 1 TL den sattığı çayları ısıttığı çay kazanının, çayı ısıtmakta kullandığı elektriğin, masa ve sandalyelerin, bardak ve şekerlerin fakülteye ait olmadığını kimse inkâr edemez.
Her sınav günü fakültelerin önünde yaşanan bu manzaraya artık alışır olduk. Ancak burada üniversite yönetimine seslenmek gerekiyor. Bu hizmetliler, bu çalışanlar neticede maaş alıyor. Sınava girenlerin bu ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayacak bir çalışma içine neden girilmiyor. Neticede sınav yapan kurum size hizmetiniz karşılığında ücret ödemektedir. Sınava girenlerin bu tür emanetlerini ücretsiz alsanız ne kaybedersiniz. Ve bu insanlar bir şekilde kamu malı olan malzemeleri kullandığınırken, mesai için bulundukları saatlerde yaptıkları bu işler ne kadar etik oluyor.
erolkaranet - 20.09.2012