Umre günlerimin en iyi tarafı ve asla unutamayacağım anlarından biri Kâbe-i Muazzama’nın etrafında, Harem-i Şerifin herhangi bir yerinde namaz kılmanın anlatılamaz anlarıydı.
Öyle veya böyle duymuşsunuzdur. Kâbe’de kılınan bir namaz diğer yerlerde kılınan namazlardan derece olarak en üstünüdür. Ve bu üstünlük 100 bin kat sözü ile de sayıya çevrilmiş olarak söz edilir.
Kâbe’de kılınan namazların diğer yerlerde kılınan namazlardan 100 bin kat daha üstün olduğunu belirtmiştim. Bu bize intikal eden
birçok hadiste yer almasına karşın eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş böyle bir durumun söz konusu olmadığını söylüyor. Ateş’e göre huşu içinde herhangi bir yerde kılınan namaz Kâbe’de vesvese içerisinde kılınan namazdan daha üstündür demektedir. İyi güzel de hoca adama sormazlar mı, sen Diyanet başkanı iken bu tür şüpheli hadisleri neden temizledin diye… Neden suyu bulandırıyorsun. Zaten bizim hoca efendiler maaşlı çalıştıkları zaman dine uygun olsun olmasın her türlü emri yerine getirip halka bildiriyorlar emekli olunca pusulaları şaşırıyor bu da tartışılır. Zaten Ateş’in emekli olduktan sonra yazdığı yazıların çoğunun tartışmaya açık olduğu da biliniyor. Yaşlılık ya da dikkat çekmenin nedenleri midir, anlayamadım.
Neyse biz konumuza dönelim.
Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa Aleyhisselam efendimiz her fırsatta Kâbe içersinde namaz kılarmış. Tabii, bu bizim için imkânsız bir durum. Zamanımızda içeride namaz kılınma gibi bir durum söz konusu olmasa da Suud Kralı’nın önem verdiği misafirlerine burada namaz kıldırıp kıldırmadığını hiç duymadım.
Sevgili efendimiz Aleyhisselam gibi bir imkânımız olmasa da Harem-i Şerif’te nerede namaz kıldığını Diyanetin verdiği kitaplarda, internet araştırmalarımda ve bilgisine güvendiğim ve umre ya da hac sırasında tanıdığım kişilere sorarak öğrenmeye çalışıyordum.
Rükn-u Yemani |
Ve fırsat buldukça bilhassa sabah namazlarımda Rükn-ü Yemânî' ile Hacer-ül Esved arasında namazımı kılmak için gayret sarf ederdim. Resullulah Aleyhiselam gibi yapabilmenin heyecanı içersinde burada zor da olsa safta yer alırdım. Gidenlere, gideceklere de özellikle tavsiye ederim. Hatta eğer yerinizi biraz daha Hacer-ül Esved’e yakın yerde tutarsanız doya doya o kara taşı, cennetin bir örneğini namazı beklerken seyretme imkânına da kavuşursunuz.
Hatta aranızda hiçbir şeyin olmadığı Hacer-ül Esved ile aranızda bir elektriklenme hâsıl olur. Birbirinizi çekmeye başlarsınız. O gel bak kimse yok etrafımda diye size bir fırsat verdiğini belli eder siz ise yerinizden doğrulamazsınız. Adeta taş gibi kalırsınız. Gönlünüz çağıldar, kalk git der. Öp, musafahanı yap der ama gidemezsiniz. Burada sizi engelleyen Suud askeridir. Çünkü onlar az sonra namaz kıldırmak için gelen imam için güvenliği sağlamaktadır. Bu nedenle orayı boşatmışlardır. Nerede ise ağlarsınız, böylesine bir imkan varken Hacer-ül Esved’e ulaşamamanın sıkıntısı ile kendi kendinizle mücadele edersiniz.
Buralarda yer bulamadınız mı o halde Resullulah Aleyhisselam efendimizin her ikindi namazını kıldığı yere geçmeye çalışın. Burası da Hicr-i İsmail denilen ve yüksek taşla çevrilmiş alan ile Rükn-ü Yemânî' arasındaki bölümdür. Bir yanınızda Hz. İsmail’in ve bir çok peygamberin kabri var denilen, Kâbe’nin içerisinden sayılan bir alan ve diğer yanda meleklerin saf saf dokunduğu Yemani köşesi. İki güzelliğin arasında siz olursunuz. Ve tam karşınızda Kâbe duvarları…
Buralarda özellikle namaz kılmanın dayanılmaz coşkusundan biri de Kâbe ile aranızda hiçbir şeyin olmaması da bulunmaktadır. Artık sıfır noktasındasınız ve en yakın yerdesiniz. Milyonlarca Müslüman hemen arkanızda saf tutmuş ve siz öndesiniz. Ne büyük bir mutluluk anlatamam. Ve Kâbe bir dokunmalık yerde, yıllarca “Döndüm Kâbe’ye sözünü burada gerçekleştirmiş oluyorsunuz.
Vakit namazlarını kıldığım yerleri yazmaya çalıştım. Bir de nafile namazlarımı kılacağımız yerler var.
Hazreti İbrahim makamı |
Diğer yerimiz Hatim, ya da Hicr-i İsmail denilen alan. Unutmadan söyleyeyim, siz siz olun Hicr-i İsmail ya da Hatim denilen yüksek duvarla çevrili bu alan içerisinde namaz kılmadan ülkenize dönmeyin. Yukarıda dedim ya, Peygamber efendimiz Aleyhisselam namazlarını Kâbe içerisinde kılarmış. Bugün bu fırsatı bulamayız demiştim. Ama her ne kadar dışarıda da gözüküyorsa da Hicr-i İsmail Kâbe’nin içerisinde sayılıyor. Hatta peygamber Aleyhisselam Ayşe annemize ( Allah Ondan razı Olsun ) burada namaz kılmasını tavsiye etmiş. Ayşe annemizde burada namaz kılmaya devam etmiştir. Burada fırsat buldukça namaz kılın. Çok kalabalık olsa da biraz sıkıntıya girin. İnanın farklı duygular içerisinde kalıyorsunuz. Askında Kâbe’nin neresinde kılarsanız kılın huzuru ilahiyenin huzurunda, miraca çıkmanın bir başka boyutunda kalıyorsunuz. Bilhassa Altınoluk altında burada namaz kılmanızı tavsiye ederim.
İmam mahfilinden Kabe |
Allah’ım bu ne büyük mutluluk, ne büyük ihsan. Hamdolsun Allah’ım sana.
Cenazeler |
Mekke’de namaz kılmanın bir diğer güzelliği de cemaatin varlığı. Cemaatin güzelliğini buralarda daha derinden hissediyorsunuz. Hep birlikte Allahu Ekber demek , hep birlikte rükü ve secdeye varmak. Hele hele sesli okumalarda akan gözyaşlarının hıçkırıklara karışıp kulaklarınızdan girip gönlünüzün en ücra köşesinde sel olmasına, sizi tir tir titretmesine engel olamıyorsunuz. Sizi çepeçevre sarmış milyonlarca tertemiz insan, milyonlarca Allahu Teâlâ’nın misafirleri, milyonlarca evini evladını eşini malını terk edip huzura varmak için dağlar denizler aşmış mübarek insanlar. Bu güzel insanların arasında siz onlarla bir vücut oluyorsunuz. Hacı ya da umre arkadaşı oluyorsunuz. Ne zaman dirsekleriniz ve omuzlarınız birbirine değip elektiği aldığınız anda.
Sizlere tavsiyem. Sakın Mekke’de otellerde namaz kılarak günlerinizi geçirmeyin. Tembellik edipte otel odasında, otel mescidinde ya da yakın yerde bulduğunuz mescitlerde namaz kılmayın. Koşun, yürüyün, hızlı hızlı gidin, gidin ve Harem-i Şerif’te namaz kılın. Çok faydasını göreceksiniz. İnanın buna.
Bu kutsal belde de aziz ve celil Allahu Teâlâ’nın misafiri olmaktan gurur duyun. Namazlarınızı öylesine huşu içerisinde kılın ki namaz sizin ibadet aşkınızdan yorulsun. Tekbiri alıp Kuran_ı kerimi okuduğunuzda uzatın da uzatın. Kıraati upuzun okuyun. Rüküya varınca, secdede tesbihatlarınızı uzun tutun. Secdenizi uzun tutun. Alnınız buz gibi beyaz mermerleri öpmeye doymasın. Gelmiş geçmiş peygamberlerin secdesinin yakalayın. Hz. İbrahim Aleyhisselam olun. Hz. İsmail Aleyhisselam olun. Hz. Muhammed Aleyhisselam olun. Sahabe olun. Onların alın izlerini arayın. Mermere deyince kokularını arayın. Oturunca dizlerinizin karşısında Allahu Teâlâ ile karşı karşıya olduğunuzu düşünün. Peygamber efendim aleyhisselamın yaptığı gibi Hak Teâlâ ile selamlaşın. Ettehiyatü’yü öyle okuyun ki Miraca çıkan siz olun. Müslüman olmanın yüceliğini sınırsızca yaşayın.