@erolkaranet'te Aradığınız Kelime veya Konuyu Buraya yazınız!

erolkarasiteleri

                                                                                                   "

Banner

112 Acil Ambulans Çalışanları Geriyor




112 ACİL AMBULANS ÇALIŞANLARI HASTA YAKINLARINI GERİYOR
112 acil sağlık hattını arayan hasta yakınları ambulans çalışanlarının bir kısmının agresif eylem ve sözlerinden dolayı adeta çıldırmak zorunda kalmaktadır.
Bir yakınının ağırlaşması durumunda veya bir kaza anında çaresiz kalan insanların ilk yaptığı eylem şüphesiz 112 acil sağlık hattını aramak olmaktadır. Telaş ve panik içerinde 112 yi arayan vatandaşların telefona çıkan kişiye ulaşması, adresi vermesi, hastanın veya olayın durumunu bildirmesi süreci sonunda uygun görüldüğünde ambulans çıkartıldığı söylenmektedir. Bunun akabinde ambulans bekleyen vatandaşların bir yandan ağır durumda bulunan hastalarıyla ilgilenmesi ambulansın ev ya da işyeri adreslerine geç ulaşması da önemli etkenlerden olmaktadır. Trafikte belirlenen adrese kolayca gelen ambulans çalışanları ne yazık ki ev yada işyerlerine ulaşmakta zorluk çekmektedir. Eksik ya da hatalı verilen veya alınan adresleri bulmada zorlanan ambulans şoförleri ve çalışanları gecikince hasta yakınları ile mutlak surette “nerede kaldınız” tartışmalarına muhatap olmaktadır.
İlk tartışma “ nerede kaldınız “ olurken kalp krizi veya yaralama olayı olmayan durumlarda farklı baygınlık, zehirlenme, şoka girme gibi durumlarda ambulans çalışanları “bunun için mi geldik yahu” sözünü ettiklerinde ikinci tartışma olayı ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca geciken ya da adresi bulmakta zorlanan ambulans çalışanları hasta yakınlarına mutlak surette “neden kapıda ya da yolun başında beklemiyorsunuz” uyarısını yapmaktadır. Hasta yakını “neden sokakta bekleyeyim, hasta ne olacak, onu kime bırakayım” diye cevap verdiğinde gerginlik başlamakta bunun akabinde sert sözlü tartışmalar olmaktadır.
Bir diğer tartışma noktası baygınlık ya da yürümekte çok zorlanan yatak hastasının veya halsizlik geçiren hastanın yürütülerek merdivenlerden indirilmesi olmaktadır. Çok zor yürüyecek ya da çaresiz kaldığı için “yürür müsün” denilen hastanın sedye yerine yürütülmesi olmaktadır ki bu durumda da tartışmalar çıkmaktadır. Ambulans çalışanlarından çoğu hastayı taşımaktan kaçınmaktadır.
Ambulans çalışanları içerisinde en fazla gerginliği şoförlerin çıkarttığı söylenmektedir. Üzerlerine vazife olmadığı halde şöförlerin olaylara müdahale etmesi, hasta hakkında fikir yürütmesi, gidilecek hastane hakkında bilgi almadan ya da hasta yakınına sormadan farklı hastaneye hastanın götürülmesinde ısrarcı olmaları, pervasız ve fütursuzca hareket etmeleri, sağlık çalışanlarını acele ettirmesi de vatandaş – ambulans çalışanları arasında gerginlik çıkaran unsurlardan olmaktadır.
Vatandaşın isteği zaten zor durumda kalmış hastaya olması gereken hizmetin verilmesi , sıkıntı içinde ve çaresiz kalan hasta yakınına hoşgörü içinde davranılması, gerginlik ve hoş olmayan tavır ve davranışların gösterilmemesi istenmektedir.

EROL KARA / 12.04.2010
#Yargı, #Magazin, #Hastalık, #Gezi, #Dini, #Kamuda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
*Asılsız yorum yapmayınız. Mesajlar Yönetici tarafından denetleniyor.