1970 yılında yapılan yarışmayı kazanan mimar Ahmet Gülgören’in tasarımı olan yazıt
Conkbayırı'nda Mustafa Kemal’in saatinin parçalandığı yer olarak belirlenen yerde bulunmaktadır.
Video için tıklayınız
O günün ve muhteşem zaferin anısına Conkbayırı'na yapılan elinde kırbacı ile Atatürk Anıt Heykeli aynı yerde bulunan Wellington Taburu komutanlığını yapan Yarbay Malone’ın adının da bulunduğu, 6-10 1915 muharebelerinde ölen, mezarı belirsiz ya da başka bir anıtta adı geçmeyen askerlerin adına dikilen anıtın gölgesinde kalmaktadır.
Atatürk'ün Gazi Olduğu Yer |
Yeni Zelandalıların sadece İngiliz sömürgesindeki bir devlete bağlı oldukları için hiç bilmedikleri, tanımadıkları ve yanyana gelmelerini bile tahmin edilmeyeceği bir ülkeye gelerek savaştıkları ve yenildikleri yerde ölen askerlerinin anısına dikilen 1925 Tarihli anıtın hemen yanına yıllar sonra 1970 li yıllarda yapılan anıtın dikkatsizce konulduğu iddialar arasında .
Video için tıklayınız
Anzak Günü etkinliklerine ev sahipliği yapılan ve Conkbayırı üzerinde bulunan Yeni Zelanda milli anıtı, Zelandalı mimar S. Hurts Seager tarafından tasarlanmış. Mezarlığın tam karşısında Conk Bayırı – Koca Çimen tepe yolunun yamaçlarına inşa edilmiş alçak duvar üzerinde 856 askerin adı geçmektedir. Bunlar 1915 Ağustos – Aralık saldırılarında ölen ve isimleri başka yerde geçmeyen NZEF askerleridir. Ağustos 1915 muharebesinden sonra Türk askerleri Y. Zelandalı, İngiliz ve Gurkha askerlerini toprağa gömmüşlerdir. 1 Hintli ve 1 İngiliz asker olmak üzere 10 mezarlık belirlenmiştir. Kimliği belirsiz 2 Y. Zelanda ve diğer 620 asker de burada gömülüdür.
Conkbayırı‘nda bulunan anıt 20,5 metre yüksekliğinde 1925 yılında Yeni Zelandalılar tarafından yapılmış. Anıtın üzerinde “Yeni Zelanda Seferi Kuvvetleri Anısına -8 Ağustos 1915 – Dünyanın en Uzak Ucundan” yazısı bulunmakta.
8 Ağustos 1915 gününün tan vakti Conkbayırı'na tırmanan Welligton Taburu – Yeni Zelanda Anıtı’nın üzerinde yazıldığı gibi ‘Dünyanın Öbür Ucundan Gelen’ askerler için yapılan ve Yeni Zelanda Milli Anıtı olarak kabul edilen sütunun doğu yüzünde bulunan Atatürk heykeli de daha kısa ve daha küçük olması dolayısıyla gün boyu bu sütunun gölgesinde kalmaktadır.
Adeta biz sizden daha büyüğüz, biz sizin en büyük kahramanınızı dahi gölgede bırakırız tarzı dikilmiş gibi bir tasvir içine giren Atatürk heykelini Yeni Zelandalılardan yıllar sonra dikilmesi dikkat alındığında bu küçümsemenin kendi kendimize yapmış olunması da ayrı bir sızı olarak görenlerin yüreğini dağlamaktadır.
Yeni Zelanda törenininde ‘dünyanın öbür ucundan’ gelen bu kadın ve erkekler tarafından yenilgilerine rağmen savaşı kazanmışlar gibi söylenen sözler Conkbayırı’nın üzerine yayılırken, insan Mustafa Kemal’in buna tepkisinin şüphesiz, "Hiç bir Türk düşmanın gölgesinde asla kalamaz." dediğini duyar gibi olunuyor.
Video için tıklayınız
Erol Kara - 05.11.2016
0 yorum :
Yorum Gönder